Nieuws20 jul '15 10:27Aangepast op 20 jul '15 11:02

Minister Kamp: meer ruimte voor de Airbnb's en Uber's

Auteur: Karlijn Meinders

Het kabinet komt innovatieve bedrijven als Airbnb en Uber tegemoet. Dat schrijft Minister Kamp van Economische Zaken in een brief die vandaag naar de Kamer gaat, zo meldt het FD.

Foto: ANP
Foto: ANP

Harmen van Sprangen is mede-oprichter van het platform van deeleconomie bedrijven: ShareNL. Hij vertelt welke maatregelen minister Kamp moet nemen om innovatie ook wettelijk mogelijk te maken. "Je zou meer kunnen kijken naar lokaal niveau, want daar is meer wendbaarheid. Op landelijk niveau is vaak drie jaar nodig voor de regelgeving is aangepast. Als je dat lokaal regelt, kan het veel sneller."

Goed voorbeeld
Volgens Van Sprangen geeft Amsterdam hierin het goede voorbeeld. "De gemeente Amsterdam is als één van de eerste steden ter wereld zelf gaan kijken: wat kunnen we voor de bewoners en toeristen doen? Er is bijvoorbeeld gekeken naar het maximale aantal dagen waarvoor een huis of appartement verhuurd mag worden."

Experimenteren
Volgens Van Sprangen moet er ook gewoon veel uitgeprobeerd worden. "Ga vooral met pilots werken om te zien hoe het in de praktijk werkt, zodat je daar de regelgeving op aan kan passen. In februari hebben we met de gemeente en een aantal deelplatformen het initiatief genomen om van Amsterdam een sharing city te maken: een living lab waarin geëxperimenteerd kan worden met dit soort dingen."

Publiek belang
Van Sprangen vindt het een goede ontwikkeling dat de overheid bereid is de regelgeving te versoepelen. "In het geval van Uber wordt nu bijvoorbeeld gekeken of regels die ooit bedacht zijn om de taxiwereld te reguleren nog nodig zijn. Die regelgeving kan overbodig raken, als het publieke belang op een andere manier gewaarborgd wordt. Bijvoorbeeld door het gebruik review-systemen."

Economische groei
Volgens van Sprangen doet Nederland het behoorlijk goed. "Vooral Amsterdam zit echt in de voorhoede. In het buitenland houden ze ons goed in de gaten. Dat geeft hier weer ruimte voor economische groei en ontwikkeling."

Gerelateerde artikelen