Nieuws4 apr '12 11:50Aangepast op 4 apr '12 13:35

Tip voor knappe vrouw: geen foto bij cv

Auteur: Anne-Greet Haars

Voor veel vrouwen is het een lastige kwestie: stuur ik nou wel of niet een foto mee met mijn sollicitatiebrief? Nu blijkt dat als ze knap zijn, ze dat beter niet kunnen doen.

In het dagelijks leven is er vaak jaloezie naar de knappere vrouw en hier kan de aantrekkelijke vrouw af en toe haar voordeel uit halen. Maar nu blijkt dat de aantrekkelijkheid zich tegen je keert als je gaat solliciteren.

Uit een Israëlische studie waar The Economist over bericht, blijkt dat aantrekkelijke mannen er wel een voordeel uit kunnen halen om een foto mee te sturen en onaantrekkelijke mannen dit beter niet kunnen doen. Bij vrouwen werkt dit precies andersom.

Onderzoek
De onderzoekers van de Ariel University Centre verstuurden fictieve sollicitatiebrieven, één met foto en één zonder foto, naar 2500 echte bedrijven die vacatures hadden. De gefotografeerde mensen waren vooraf beoordeeld op aantrekkelijkheid. De knappe vrouwen kostte het elf pogingen om uitgenodigd te worden als ze een foto hadden toegevoegd, terwijl het zeven pogingen kostte als ze geen foto hadden meegestuurd.

Jaloers
En wat bleek? Maar liefst 93 procent van de personen die de sollicitatiebrieven moesten beoordelen, zijn van het vrouwelijke geslacht. Dat leidde tot de onvermijdelijke conclusie dat er jaloezie in het spel is. De beoordelaars zouden geen collega willen aannemen die knapper is dan zij zijn.

Domme blondjes
De ‘domme blondjes-theorie’ (dat de ontvanger denkt dat een knappe vrouw minder intelligent is) is ook bekeken door de onderzoekers, maar er bleek geen overeenkomst te zijn tussen het uiterlijk en de verwachte intelligentie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen