Nieuws24 sep '15 15:25

Thuiszorgaanbieders kunnen hoeveelheid patiënten niet meer aan

Auteur: Madelon Meester

Thuiszorgaanbieders kunnen de zorg voor ouderen niet meer aan. Dat meldt dagblad Trouw vandaag. Zorgaanbieders SZR en Vierstroom Zorg Thuis hebben een patiëntenstop moeten instellen omdat het geld op is.

Foto: ANP
Foto: ANP

Frank Bluiminck, plaatsvervangend directeur van ActiZ, de brancheorganisatie voor zorgondernemers, zegt al maanden te waarschuwen dat het budget niet toereikend is. “We zien dat meer ouderen en chronisch zieken langer thuis blijven wonen en dat daar zorg en ondersteuning voor nodig is. Daarnaast legt het kabinet een bezuiniging op. De zorgaanbieders en verzekeraars zeggen al langer dat ze met dit geld niet aan iedereen zorg kunnen verlenen.”

Onbetaalde rekeningen
Er zijn nu twee organisaties die een patiëntenstop hebben ingesteld, maar ActiZ wordt door meer organisaties gebeld die in de problemen zitten, zegt Bluiminck. "We willen koste wat het kost voorkomen dat we mensen in de kou moeten laten staan."

 

Actie
Volgens Bluiminck wordt het tijd dat zorgverzekeraars in actie komen. “Ze hebben al eerder aangegeven dat zij vinden dat wat nu gebeurt, niet kan, maar ze gaan niet over tot handelen.” Als verzekeraars niet kunnen garanderen dat de rekeningen worden betaald, wordt het wel heel lastig, zegt Bluiminck. “Acute zorg zullen we natuurlijk altijd blijven verlenen en soms zijn er andere organisaties die de zorg kunnen overnemen. Maar als alle organisaties met onbetaalde rekeningen blijven zitten, loopt het systeem vast en dat willen we echt voorkomen.”

Bezuinigingen
Volgens Bluiminck moeten de bezuinigingen die nu op de rol staan, worden weggewerkt. “We zijn druk bezig met de vernieuwing van de zorg waarbij we proberen met familie, vrijwilligers en technologie de zorg af te bouwen en betaalbaar te houden. Maar dat kan niet zo snel als men in Den Haag denkt en dat moet nu gecorrigeerd worden.”

Gerelateerde artikelen