Nieuws28 jun '12 06:37

Vliegangst? App ik geen last van

Auteur: Harmen Simon Teunis

Er zijn ruim een miljard mensen met een vorm van vliegangst. Maar de oma die niet naar haar kleinkinderen in Australië durft en de voetballer die met de boot moet, horen na vandaag tot het verleden.

In New York wordt donderdag de Engelstalige Vliegangst-app gelanceerd. De app is bedacht en ontwikkeld door de Nederlandse stichting VALK, uit Leiden, en is beschikbaar voor iPhones, iPads en Android-telefoons.

BNR-verslaggever Harmen van der Veen probeerde de app uit met Marjo van Lijssel tijdens een vlucht naar New York. Zij was vroeger doodsbang voor vliegen. "Als ik Schiphol naderde zat ik al helemaal onder de tranquillizers. Ik ben een keer naar Bonaire gevlogen en tijdens de start ben ik zo in paniek geraakt, omdat ik dacht dat de motor in brand stond, dat ik ben gaan gillen", zegt zij tegen onze verslaggever. Dankzij de app zegt zij met plezier het vliegtuig in te stappen.

De app geldt als het eerste mobiele hulpmiddel voor mensen met vliegangsten dat is gebaseerd op een 23 jaar lange wetenschappelijk onderzochte behandelmethode.

Coach op een smartphone
Lucas van Gerwen van Stichting VALK legt uit hoe de app werkt: "Hij coacht mensen door een vlucht heen. Zowel vooraf, tijdens als na de vlucht om te zorgen dat ze er zo goed mogelijk doorheen komen." De app geeft de passagier concrete stappen, zegt Van Gerwen. "Je wordt aan de hand meegenomen en wordt geïnformeerd over wat je meemaakt in de lucht. Over de emoties en de angst. Het geeft je concrete adviezen over wat je moet doen als je bang bent."

De app is vooral gemaakt voor mensen met een milde tot lichte vorm van vliegangst. Ruim 30 procent van de volwassen westerse bevolking ervaart een vorm van angst in het vliegtuig. Wereldwijd zijn het ruim een miljard mensen. "Voor hen kan het een heel direct hulpmiddel zijn. Voor mensen die therapeutische training gevolgd hebben, is het een mooie talisman", aldus Van Gerwen.

Verschillende talen
De app bestaat al in het Nederlands, Italiaans en Portugees. Maar nu volgens dus ook een Engelstalige en een Chinese versie. Later volgen nog een Poolse en een Franse variant. Volgens Van Gerwen voldoet de app aan een vraag. "Veel luchtvaartmaatschappijen erkennen de waarde van ons behandelprogramma en zien angstige vliegreizigers graag veranderen in ontspannen passagiers."

Voor Van Lijssel is vooral de start van de vlucht een angstig moment, legt ze uit aan onze verslaggever. "Ook het schudden wat hij nu doet. Als je dan hoort dat het geluid minder wordt, denk je dat de motor uitvalt." Als de paniek bijvoorbeeld bij de landing dan toch toeslaat bij een passagier, heeft de app een paniek knop.

"Maar onthoud, wat je denkt of hoe je reageert; heeft geen effect op het gevaar”, luidt de tip. Onze verslaggever en Van Lijssel kwamen overigens zonder kleerscheuren en volledig gekalmeerd aan in New York.

Gerelateerde artikelen