Nieuws2 jul '13 09:53Aangepast op 3 jul '13 00:13

Uw koffer is cash cow

Auteur: Marjan van den Berg

EasyJet heeft sinds vandaag andere eisen voor de afmetingen van bagage. Wie veel vliegt, heeft inmiddels een grote kofferset nodig want de regels per vliegmaatschappij over de grootte van uw koffer lopen uiteen.

De koffer die met u mee vliegt in een EasyJet-toestel, mag sinds vandaag nog maar 30 liter bevatten in plaats van de eerdere 46 liter, zegt Albert de Vries van de Bagagespecialist. "Als je nu met een te grote koffer komt, omdat je nog denkt met de oude maat, dan mag die mee in het ruim en dan mag je 50 euro bijbetalen. Het is een melkkoe geworden voor de luchtvaartmaatschappijen als je bagage mee gaat nemen."

Volgens EasyJet ligt het iets genuanceerder. Als je handbagage de oude afmeting heeft en de vlucht is vol, dan kan het zo zijn dat je handbagage naar het gewone ruim moet, laat de maatschappij aan BNR weten. In dat geval hoef je daar niet extra voor te betalen. Wie er zeker van wil zijn dat hij zijn handbagage bij de hand heeft, kan het beste aan de nieuwe eisen voor afmetingen voldoen.

Vier maten
Bovendien verschillen de maximale afmetingen ook nog eens per luchtvaartmaatschappij. "Als je als consument gaat vliegen, zijn er ondertussen vier maten van verschillende maatschappijen die aangeven wat er met hun mee mag. Dus je moet bijna vier koffers aanschaffen als je veel vliegt, om te kijken welke maat vandaag mee mag als ik met die-en-die maatschappij mee ga." Tegenwoordig hangen er in de winkel labels aan koffers die vermelden met welke vliegmaatschappij de koffer mee mag.

Handbagage
Wat De Vries eveneens verbaast, is de manier waarop wordt omgegaan met handbagage. "Dan ga je inchecken bij de vliegmaatschappij en dan gaan ze heel secuur je koffer nameten, om te zien of hij wel in je handbagage mag. Daarna loop je door en dan krijg je honderd winkels. En dan mag je kopen wat je wil en dat mag ook allemaal mee."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen