Nieuws17 sep '15 19:09

Geert Wilders wint debatprijs

Auteur: Madelon Meester

Geert Wilders is de winnaar van de Algemene Politieke Beschouwingen. Het Nederlands Debatinstituut riep hem uit tot de beste debater.

“We reiken deze prijs al acht jaar uit en dat doen we op basis van vier criteria”, zegt Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debatinstituut. “Een belangrijk criterium is de duidelijkheid en helderheid van een betoog. Alle grote partijen hebben tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen 20 minuten de tijd om een eigen verhaal te vertellen. Wilders had retorisch een heel knap betoog, waarin hij zijn eigen standpunt heel knap uitwerkte.”

Scherpte
Daarnaast wordt er gekeken naar de scherpte en effectiviteit van de interrupties, legt Van Grieken uit. “Het belangrijkste onderwerp van de afgelopen twee dagen was toch het vluchtelingenvraagstuk. Dat wist hij elke keer weer te agenderen met heel scherpe interrupties. Hij wist het andere partijen moeilijk te maken met een vaste strategie. Het verhaal van Wilders was consistent, hij zei: de mensen hier in de zaal representeren niet wat er in het land wordt gevoeld. Daar kwam hij steeds met voorbeelden op terug.”

Slechtste debater
Een slechtste debater is er niet gekozen. Volgens Van Grieken stak niemand van de grote partijen bleek af bij de andere sprekers. “Wat je wel zag, is dat van de kleine partijen er geen één in slaagde zich in de kijker te spelen, behalve de SGP met Kees van der Staaij. “Die sprak gisteravond rond middernacht en slaagde erin om van tevoren al door middel van een flashmob in het Parlement reuring te creëren. Hij zei: ik kom hier vanavond op terug. Hij had de mooiste interruptie van de afgelopen twee dagen en vervolgens ook nog een redelijk mooi betoog.”

Gerelateerde artikelen