Nieuws18 sep '15 14:57

Maurice de Hond: 'Volgend jaar al verkiezingen'

Auteur: Bas van Setten

Er komen bijna zeker vervroegde verkiezingen, zegt opiniepeiler Maurice de Hond. De VVD en PvdA moeten zich volgens hem op een bepaald moment manifesteren om kiezers terug te winnen, en dat kan niet wanneer je in een coalitie zit.

ANP
ANP

Daar komt nog eens bij dat er tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen andere onderwerpen spelen dan de vorige in 2012. "Toen was het voornamelijk de economische crisis wat de klok sloeg, nu wordt dat hoogstwaarschijnlijk de vluchtelingencrisis. Dit zal leiden naar een tweedeling", zegt De Hond.

 

Wilders
Er is, net zoals in de samenleving, een tweedeling in de Kamer ten aanzien van welk standpunt je tegenover vluchtelingen inneemt. De Hond: "Er is inderdaad een duidelijke groep in het land die eigenlijk alleen maar door de woorden van Geert Wilders wordt aangesproken. En je zag vorige week al dat de SP en de VVD zetels kwijtraakten aan de PVV. Dus electoraal gezien probeert Wilders daarop te scoren."

"Dus de vraag is of Wilders, die op dit moment met 26 zetels in mijn peiling de grootste is, die zetels kan materialiseren. Want bij Tweede Kamerverkiezingen is het zo dat mensen toch vooral stemmen op de regering en de premier. Maar als het onderwerp vluchtelingen nog steeds hot is tijdens de verkiezingen, dan zal dat de PVV zeker geen windeieren leggen", meent De Hond.   


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen