Nieuws16 apr '15 16:55

Rekenkamer: Nederland dreigt afspraken energieakkoord niet te halen

Auteur: Pieter van den Akker

Nederland produceert veel te weinig duurzame energie. Dat zijn niet de woorden van Greenpeace of Milieudefensie maar van de Algemene Rekenkamer. De kans dat Nederland de afspraken uit het energieakkoord gaat halen, is erg klein, zo waarschuwt de rekenkamer.

Foto: ANP
Foto: ANP

Om in 2020 toch nog aan de afgesproken 14 procent duurzame energie te komen, is namelijk een extra investering van maar liefst 13 miljard euro nodig, blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer.

Financieringsproblemen
Arno Visser van de Algemene Rekenkamer: “We zien dat een heleboel bedrijven die subsidie aanvragen gedurende de rit afvallen, bijvoorbeeld omdat ze zelf financieringsproblemen hebben. Daarnaast zien we dat er bedrijven zijn die uiteindelijk minder duurzame energie produceren dan op papier van tevoren werd gedacht.”

De subsidieregeling werkt op zich prima, maar er is onderproductie. Ziet de minister dat niet? “Nou, de minister is optimistisch. Die kijkt naar voren en zegt: ik heb een bepaald bedrag gereserveerd en ik ga ervan uit dat dat in heel gunstige omstandigheden doorgaat.”

Niet realistisch
Eén probleem: zo gunstig zijn de omstandigheden niet, gaat hij verder.
 

Visser: “Je zou kunnen zeggen: als we het niet halen en we hebben geen geld beschikbaar, dan moeten we afzien van die doelen. Je kan ook zeggen: we vinden de ambitie zo belangrijk dat we er meer geld tegenaan gooien. Dan kom je uit op zo’n 12 miljard.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen