Nieuws23 dec '14 11:06Aangepast op 23 dec '14 11:53

'Cyberaanvallen Noord-Korea zijn reële dreiging'

Auteur: BNR Webredactie

De VN-Veiligheidsraad gaat zich buigen over de mensenrechtensituatie in Noord-Korea. Dat is gisteravond laat besloten. Dat dit besluit vlak na de cyberaanvallen van Noord-Korea wordt gemaakt is geen toeval.

Kim Jong-un (Foto: ANP)
Kim Jong-un (Foto: ANP)

Volgens Remco Breuker, Hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, zijn de cyberaanvallen een goed excuus voor de VN om dit onderzoek te starten. "Er wordt al langer gekeken naar de situatie in Noord-Korea maar nog nooit zo specifiek. De cyberaanvallen hebben er ongetwijfeld voor gezorgd dat de focus nu specifiek op dit land ligt."

Sancties
De mensenrechtensituatie in Noord-Korea is al vaker besproken en verschillende sancties zijn al opgelegd, maar toch lijkt er niks te gaan veranderen. "Ze zijn in constante dialoog met de VN, maar ze luisteren gewoon niet. Ze kunnen de sancties nu wel weer zwaarder maken, maar zolang landen als China en Rusland zich er niet aan houden heeft het weinig zin."

Zowel Rusland als China staan van oudsher aan de kant van Noord-Korea en hebben weinig baat bij verandering binnen het land. "Voor China kan Noord-Korea beter een bufferstaat blijven en zich niet aansluiten bij Zuid-Korea. Dit zou landen als de Verenigde Staten meer macht geven en dat wilt China absoluut niet."

Hackers
Noord-Korea heeft al vaker loze dreigingen uitgesproken als het Westen zich met het land ging bemoeien, maar volgens Breuker worden de dreigingen nu wel iets realistischer. "Dreigen met een raketaanval heeft geen zin, want dan roept het land alleen maar een oorlog over zich af. Maar cyberaanvallen zijn toch wel de manier om te laten zien dat je als land macht hebt en schade kan aanbrengen."

Eerder vandaag zat Noord-Korea uren lang zonder internet. Wat hier de oorzaak van was is nog niet bekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen