"De extreme bui die afgelopen maandag 28 juli over onze stad Amsterdam trok heeft helaas voor veel wateroverlast en schade gezorgd. Stadsbreed is er gedurende een half uur lang een intensiteit gemeten van 50 tot 70 mm/uur. Lokaal regende het gedurende 5 minuten zelfs met een intensiteit van 150mm/uur! Het had echter nog veel erger kunnen zijn. Amsterdam heeft geluk gehad en is nog net aan een echte ramp ontsnapt. Als de hoeveelheid regen die in Alphen aan de Rijn (181 mm) gevallen is op het versteende Amsterdam gevallen zou zijn dan was het niet gebleven bij vol gestroomde souterrains en een gesloten A10."
Dat valt te lezen op de website van Waterproof.
De dans ontsprongen
De ramp waaraan de hoofdstad, volgens Waterproof althans, is ontsnapt, was niet vergelijkbaar geweest met die van 1953, 'maar het had flink erg kunnen zijn', zegt Maarten Claassen op BNR. De strategisch adviseur bij Waternet legt uit: "In die zin zijn we de dans ontsprongen, al is er veel persoonlijke ellende geweest. In Amsterdam is 50 tot 70 millimeter gevallen. Terwijl er in Alphen aan den Rijn 130 millimeter, misschien wel 180, is gevallen. Dat zijn fors hogere getallen en als die op Amsterdam waren gevallen, was de schade fors groter geweest."
Claassen schetst dat scenario:
Putdeksels die omhoog schieten? "Ja, dat hebben we nu ook al gezien. Er zijn filmpjes uit Amsterdam waar de putdeksel op de Overtoom omhoog is geschoten en het water dus omhoog spuit. Als je daar infietst of -valt, dan loopt dat niet goed af."
Grotere stad
Waarom zouden de gevolgen in Amsterdam veel groter zijn dan in Alphen aan den Rijn? "Het verschil is dat je in Amsterdam een veel grotere stad hebt.De schade is daardoor gewoon groter. Natuurlijk is het een beetje verschillende per situatie, maar doordat Amsterdam groter en dichterbebouwd is zo'n bui veel erger als -ie op de hele stad valt."
Deze situaties passen volgens hem helemaal in het beeld dat klimaatwetenschappers schetsen. "Het komt vaker voor en het wordt vaker extreem. Waternet bereidt zich daar samen met de stad op voor. We hebben daarvoor een initiatief gestart: Rainproof. Samen met veel bewoners en partijen die er een rol in hebben, willen we dit probleem minder erg maken. Oplossen zal niet lukken. We moeten bijvoorbeeld meer doen in de bebouwde omgeving."
Tegels weg
Zo is het bijvoorbeeld met het oog op een tekort aan absorberend vermogen van de grond verstandig om de tegels uit je achtertuin te halen. "Of plaats regentonnen of maak een groen dak", voegt Claassen er aan toe.