Nieuws25 aug '14 12:29

Loodgieters: Wapen je beter tegen water

Auteur: Marjan van den Berg

Nederland staat internationaal bekend als land dat weet hoe het natte voeten kan voorkomen. Vaak vinden we inderdaad goede oplossingen tegen oprukkend water, maar volgens de loodgieters moet er nog een hoop gebeuren. En wat kun je nu nog doen om vanavond een eventuele overstroming te voorkomen?

Loodgieters draaien tijdens noodweer overuren om overlast en waterschade te verhelpen. Deze zomer was het een paar keer flink raak. Ook voor de komende uren wordt volgens Buienradar weer een flinke sloot regen verwacht.

Voor loodgieters rinkelt de kassa op zulke dagen, maar Eric van der Blom van branchevereniging UNETO-VNI voelt de behoefte om mensen te waarschuwen. Ze moeten beter op hun hoede zijn. “De hoeveelheid die weer verwacht wordt – veertig à vijftig millimeter neerslag – zal er op veel plekken weer voor zorgen dat de buitenriolering de hoeveelheid water niet kan verwerken. Dat betekent dat dat water ergens naartoe moet. Als het in de gebouwen niet goed geregeld is, omdat het water niet op het eigen terrein weg kan, betekent dit dat de kans bestaat dat rioleringswater en hemelwater weer binnen gaan komen.”

Trend
Eigenaren van huizen en andere gebouwen moeten volgens de branchevereniging meer rekening houden met zulke hevige buien en passende maatregelen nemen waardoor het water bij iedere regenbui goed wordt afgevoerd. “Het is jaarlijks onderhoud dat steeds noodzakelijker wordt”, zegt Van der Blom.

“Het KNMI heeft laten zien dat de trend is dat we steeds vaker steeds hevigere buien gaan krijgen. Dat betekent dat dit soort zaken steeds normaler worden. Als je je daar als gebouweigenaar niet goed tegen wapent door een goede installatie te hebben en ook te houden, door goed onderhoud te plegen, betekent dat dat de kans groter wordt dat je heel veel schade gaat krijgen.”

Wat kun je op de korte termijn nog doen om je huis te beschermen?
Voor wie vanavond wateroverlast verwacht, heeft Van der Blom nog een tip. “Als u weet dat u vaker problemen heeft, dan zou het zo kunnen zijn dat u, als tijdens zo’n regenbui de regenpijpen vol zitten, de regenpijp heel dichtbij de grond kunt doorzagen, zodat dat water in ieder geval over het eigen terrein gaat.”

Volgens Frans van de Ven, deskundige op het gebied van stedelijk waterbeheer bij Deltares en de TU Delft, kan het opwerpen van een drempeltje nog zin hebben. “Dat kan, zeg maar, een aarden wal zijn omwikkeld met plastic, iets in die koers. Dat zijn de standaardtechnieken.”

Een greppel graven heeft volgens Van de Ven alleen zin als de buurtbewoners samenwerken.

Dijkgraaf Patrick Poelmann van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden raadt mensen aan thuis te blijven als ze weten dat hun huis kwetsbaar is, en spullen te verplaatsen naar een plek waar het water sowieso niet zal komen. “Heb je een huis met een kelder die al eens eerder is ondergelopen, zou ik zeggen: ontruim hem vast. En zorg dat, als er water in die kelder komt, dit niet meteen allemaal schade voor de spulletjes van de huiseigenaar oplevert.”

Gerelateerde artikelen