Nieuws3 feb '15 11:10Aangepast op 3 feb '15 13:53

BNR Uitgezocht | Dijksma doorbreekt de dijken

Auteur: Didi Levison

BNR Zoekt Uit: Staatssecretaris Dijksma wil af van het korset van strakke bedijking aan de Nederlandse kust om klimaatverandering te voorkomen. Hoe veilig is dit plan?

Als het aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Natuur) ligt, laten de zware dijken rond de Zeeuwse meren in de toekomst een getij van 50 centimeter door en worden de stuifdijken op de Waddenzee doorsneden zodat de Noordzee bij storm onbewoonde delen kan overspoelen.

Dat schrijft Dijksma dinsdag in de Natuurambitie Grote Wateren 2050, meldt Trouw. Ze wil daarmee de negatieve effecten wegnemen die met name de Delta-werken op de natuur hebben. De meest vergaande voorstellen zijn voor Zeeland. Daar wil ze onder meer de belangrijkste afsluitingen herzien.

De staatssecretaris zegt dat dit het antwoord is op klimaatverandering waardoor onder meer de zeespiegel stijgt. Volgens Dijksma is haar plan veiliger en economisch aantrekkelijker. Nederland moet dan wel het korset van strakke bedijking afwerpen en dijken zijn geen 'harde barrières' meer.

Is het veilig?
Heel veilig, zelfs veiliger dan hoe we het nu hebben geregeld, zegt Pier Vellinga, hoogleraar klimaatverandering en adviseur van het deltaprogramma. Hij legt uit:


Economisch aantrekkelijk

In het deltaprogramma staat dat we de komende 20 jaar 18 miljard steken in onze veiligheid. Dat is veel, maar deskundigen zijn het erover eens: dijken kosten nu eenmaal geld. Staatssecretaris Dijksma noemt haar oplossingen toch ook economisch interessant. Zo is de natuur zijn gang laten gaan soms goedkoper dan zelf allerlei damwanden plaatsen.

David van Raalten, directeur deltaontwikkeling van Arcadis, vindt het een mooi plan. “Ik vind het goed dat we vooruit blijven kijken”.  

Woon jij dichtbij de kust en wil je er over mee praten? Dat kan via: Facebook of Twitter.

BNR Zoekt uit | Luister iedere werkdag om 12.35 uur naar BLT Uitgezocht.

Gerelateerde artikelen