Nieuws26 nov '15 09:25

CZ: Meer betalen bij betere zorg

Auteur: Eva Oude Elferink

Zorgverzekeraar CZ gaat cardiologen meer betalen als de kwaliteit van hartzorg beter is dan het jaar daarvoor. Hiertoe heeft CZ een contract met het Catharinaziekenhuis in Eindhoven afgesloten.

Het is voor het eerst dat een dergelijk contract wordt afgesloten. Volgens CZ en het ziekenhuis wordt de zorg zo beter en goedkoper. "Wij proberen als zorgverzekeraar steeds meer op waarde zorg in te kopen", zegt bestuursvoorzitter Wim van der Meeren. "Hier hebben wij dat in mate en getal kunnen vastleggen."

De afdeling cardiologie van het Catharinaziekenhuis leent zich daar goed voor, volgens Van der Meeren. "Dit is een prima ziekenhuis op dit gebied waar ze bovendien ook al jaren bezig zijn met een project genaamd 'meetbaar beter'. Samen hebben we een aantal ingrepen bekeken om te zien wanneer je kunt zeggen dat deze ingrepen echt waarde toevoegen."

Neem een bypass-operatie: "Dan gaat het om een zo laag mogelijke sterfte, zo min mogelijk her-ingrepen, geen wondinfecties." Hoe beter die resultaten, hoe hoger de premie. Maar het omgekeerde is ook vastgelegd: presteert het ziekenhuis slechter, dan moet het geld terugbetalen aan CZ.

Een goede stimulans om 'een goed ziekenhuis nog beter te maken', vindt de bestuursvoorzitter. "Wij zijn er absoluut van overtuigd dat een focus op kwaliteit uiteindelijk beter is voor de kosten. Zo willen we zorg ook gaan inkopen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen