'Jonge mensen en zzp'ers willen eigenaar van hun eigen geld zijn'
Jonge mensen en zzp'ers voelen zich steeds nadrukkelijker zelf verantwoordelijk voor hun eigen appeltje voor de dorst en weten de weg naar de beurs daarbij steeds beter te vinden.
Dat zegt Job Barth, directeur van Saxo bank, op BNR.
Door lage spaarrentes ziet Barth dat mensen zich steeds nadrukkelijker op het beleggen storten. "We zien dat ook steeds meer bij jonge mensen. Ik denk dat zij het steeds meer als hun eigen taak zien bezig te zijn met hun spaargeld en pensioen. We zien steeds vaker dat mensen, vooral ook zzp'ers, eigenaar willen zijn van hun eigen geld, dat ze dit zelf willen plaatsen in de markt en vertrouwen op hun eigen mening. Dat is voor ons wel positief."
Beleggers kunnen bij Saxo terecht met een vermogen vanaf 10.000 euro, maar Barth schat dat de gemiddelde klant zo'n 50.000 tot 100.000 euro belegt. "Daarmee kun je een daadwerkelijke strategie uitzetten." Structuur is volgens de directeur dan ook een van de belangrijkste deugden bij het beleggen. "In het gemiddelde Nederlandse aandelenmandje zit 80 procent van alle AEX-fondsen. Als de AEX stijgt of daalt, doet je portefeuille dat ook. Misschien is het interessanter om juist te spreiden via bijvoorbeeld Amerikaanse, Canadese of Australische fondsen."
Als jongste bankdirecteur (29) van Nederland, ziet Barth een financiële wereld die volop in beweging is. Zo werd gisteren bekend dat ING broedt op verhuisplannen naar Londen of Frankfurt door streng Nederlands bankbeleid. Barth kan die opstelling op zich begrijpen. "Ik ben er geen voorstander van dat we in Nederland eigen regels op gaan stellen, terwijl onze buurlanden andere regels aanhouden. Binnen Saxo Bank wordt ook wel eens de discussie gevoerd om ons te oriënteren op een ander land." Dat ABN Amro laatst een loonsverhoging doorvoerde voor zijn topmanagers is ook iets waar Barth in kan komen. "Aan toppersoneel wordt getrokken, en Frankfurt en Londen zijn dichtbij."
Innovatie
Ondanks de strengere bankenregels verwacht de Autoriteit Consument en Markt dat er de komende jaren drie of vier banken bijkomen in Nederland. Barth zou deze ontwikkeling toejuichen. "Dat is positief want als er meer concurrentie ontstaat, leidt dat tot innovatie. Het is goed voor de consument als traditionele spelers daarop moeten reageren." Zelf heeft Saxo de applicatie Social Trading ontwikkeld, door Barth omschreven als een "Facebook voor beleggers". "Daarop kun je andere beleggers volgen en hun transacties inzien."
Saxo ziet zichzelf als "een caddy op een golfbaan", zegt Barth. "Tiger Woods weet prima hoe hij een bal moet slaan maar de caddy kan af en toe aangeven van welke kant de wind komt of waar het gras iets korter is. Op een zelfde manier proberen we onze klanten vanachter hun computer zoveel mogelijk te faciliteren." Scherp advies geeft Saxo daarbij niet. "We delen onze mening, maar geven geen advies. We houden de markt scherp in de gaten, delen informatie en sparren met de klant. Maar zij maken hun eigen beslissingen."