Nieuws16 nov '15 13:00

Is Islamitische Staat zijn werkterrein aan het verplaatsen?

Auteur: Bas van Setten

"Als de aanslag in Parijs vanuit Raqqa gecoördineerd werd geeft dat aan dat er een duidelijke shift is in de strategie van IS, en dat baart grote zorgen", zegt Bibi van Ginkel, terrorisme-expert verbonden aan instituut Clingendael.

Politie-acties in de Brusselse deelgemeente Molenbeek. Foto: ANP
Politie-acties in de Brusselse deelgemeente Molenbeek. Foto: ANP

Daarnaast is het volgens Van Ginkel zeer zorgelijk dat de aanslagen in Parijs niet op de radar van veiligheidsdiensten is verschenen.

Daar komt bij dat veiligheidsdiensten altijd aangeven dat het moeilijker is om een zogenoemde 'lone wolf' te detecteren. "Als je een gecoördineerde groep hebt die dit voorbereidt zou je verwachten dat zoiets eerder onderschept wordt", zegt Van Ginkel.

Verschillende oorzaken
Eén van de daders van de aanslagen komt uit de Brusselse deelgemeente Molenbeek, een achterstandswijk met veel werkeloosheid. Een ander komt uit een keurige wijk in het Franse Chartres. Volgens Van Ginkel geeft dit aan dat radicalisatie veel verschillende oorzaken kent.

"We zien dat in wijken als Molenbeek veel van dat soort oorzaken aanwezig zijn, waardoor het risico vele malen groter is. Maar evengoed kan het zo zijn dat iemand ergens anders identiteitsproblemen heeft, daardoor antwoorden gaat zoeken in bijvoorbeeld een radicale interpretatie van de islam en vervolgens een ronselaar tegenkomt", zegt Van Ginkel.

 


 

Gerelateerde artikelen