Nieuws4 mei '15 08:02

'Energieakkoord kan prullenbak in na dichtdraaien gaskraan'

Auteur: Karlijn Meinders

Het energieakkoord is onhoudbaar geworden. Dat komt omdat het kabinet, op last van de rechter, de Groningse gaskraan gedeeltelijk dicht moet draaien. Dat zegt oud Enecotopman Rens Knegt op BNR.

Image

Rens Knegt, voormalig directeur van Netbeheer Nederland, de koepel van gas- en stroomnetwerken, vindt dat er miljarden extra moeten worden geïnvesteerd door de overheid en dat het akkoord herzien moet worden. "Stel dat de gasproductie gehalveerd wordt, en dat is realistisch, dan betekent dat dat er een enorm gat valt in de energievoorziening."

Niet houdbaar
Stientje van Veldhoven, D66, heeft het energieakkoord in haar portefeuille. Volgens haar haalt Knegt dit punt terecht aan en is het akkoord inderdaad niet meer houdbaar. "Keer op keer bleek al dat de afspraken die we hebben gemaakt met alle partijen niet voldoende waren voor de doelen van het akkoord. Als de gasvoorziening wordt teruggedraaid, moeten we zo snel mogelijk de doelen sterk aanpassen."

Kolencentrales
Knegt wil dat er meer wordt geïnvesteerd, dat wil Van Veldhoven ook, maar volgens haar moet er zeker ook gekeken worden naar de manier waarop er geïnvesteerd wordt. "We zien bijvoorbeeld dat de kolenbelasting is afgeschaft voor de kolencentrales, maar dat die nu moet worden betaald door de huishoudens. Hierdoor maken de kolenboeren ongeveer een miljard winst tot 2023, laten we dat geld nou eens investeren in innovatie. Dat levert ook meer banen op."

Lange termijn
Volgens Van Veldhoven moet er verder vooruit worden gedacht. "Kijk niet naar 2023, in de energiepolitiek is dat morgen, maar kijk naar 2050. Stel lange termijn doelstellingen. Investeren en innovatie is dan veel slimmer dan het bijstoken van eurobriefjes in een kolencentrale."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen