Nieuws4 mrt '15 06:45Aangepast op 4 mrt '15 11:45

Gaskraan niet verder dicht

Auteur: Karlijn Meinders

Dat is de uitkomst van het Tweede-Kamerdebat gisteravond met minister Kamp. Het kabinet neemt wel de aanbevelingen van het keiharde rapport van de Onderzoeksraad voor de veiligheid over de gaswinning over.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat betekent: veiligheid voor alles, echt luisteren naar de burgers en een beter toezicht op het doen en laten van de NAM. Politiek-verslaggever Laurens Boven sprak in Den Haag met de aanwezige Kamerleden.

Tijd nodig
Minister Kamp liet zichzelf van zijn menselijke kant zien, vertelt Boven. "Dit raakt je diep", zei de minister. De Onderzoeksraad voor de veiligheid concludeerde half februari dat de veiligheid van de Groningers tot 2013 geen rol speelde bij de gaswinning. Het onderzoek keek naar alle partijen. "Ik denk dat als je zo'n gedegen rapport hebt, dat daar een gedegen antwoord op moet komen", zei Kamp. En dus komt dit Kamerdebat volgens hem eigenlijk nog wat te vroeg.

Oppositie wil actie
De oppositie wilde echter nu al praten. Per direct de gaskraan dicht, is de eis. Maar op 12 februari ging de Kamer akkoord met het voorstel van Kamp om pas in de zomer een definitief besluit te nemen. De ChristenUnie vroeg zich af of het gezichtsverlies is dat hem tegenhoudt om nu actie te ondernemen, maar dat interesseert Kamp naar eigen zeggen helemaal niets.

Motie van wantrouwen
Hij benadrukte dat er wel degelijk stappen zijn gezet. "We hebben besloten tot grootschalige versterking van de woningen, we hebben een bouwnorm ontwikkeld, we hebben een budget beschikbaar gesteld voor leefbaarheid, we hebben een apart fonds gemaakt voor de stad en we hebben de veiligheid voorop gesteld." Kamp kreeg nog een motie van wantrouwen voor zijn kiezen van de Partij voor de Dieren, maar die werd met grote meerderheid weggestemd.

Burgers willen daden
Max van den Berg, Commissaris van de Koning in Groningen, zegt dat er nog altijd veel onrust heerst onder de burgers. "We hebben nu de excuses van de regering, dat was nodig. We hebben een minister die zegt dat hij de aanbeveling van de Onderzoeksraad om de dingen drastisch aan te passen over gaat nemen. Blijft over: het echt dichtdraaien van de gaskraan. De mensen willen daden. Pas als er daadwerkelijk een andere aanpak zichtbaar is, zal alles in rustiger vaarwater komen."

Gerelateerde artikelen