Spijtbetuiging zal Kamp nog berouwen
De spijtbetuiging van minister Kamp aan de inwoners van Groningen vergroot de kans op schadevergoedingen. Dat zegt advocaat Pieter Huitema, die de belangen van gedupeerden van de Groningse gaswinning behartigt, tegen BNR.
Kamp ging uiteindelijk door het stof naar aanleiding van het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Een eerste stap, maar tevreden is Huitema nog allerminst. Met de spijtbetuiging erkent Kamp in feite dat er fouten zijn gemaakt. En daar staat al gauw een schadevergoeding tegenover, zegt Huitema. "Dus ze staan wel degelijk sterker in de procedure. Ik kan niet beoordelen wat Kamps juristen hierover hebben gezegd, maar feit is dat hij niet meer onder het rapport van de Onderzoeksraad uit kan."
Kamp heeft overigens nog geen gehoor gegeven aan de oproep van de Onderzoeksraad om te erkennen dat er onzorgvuldig is gehandeld, zegt Huitema. Laat staan dat andere betrokken partijen dat hebben erkend, zoals de Raad ook adviseerde. "Dus eigenlijk is het wachten nu ook op de NAM die moet erkennen dat er onzorgvuldig is gehandeld. Dat is de exploitant en in de wet is een artikel opgenomen waarin staat dat de exploitant verantwoordelijk is als er schade wordt veroorzaakt door het bewegen van de bodem."
Geloofwaardigheidsprobleem
De Groninger Bodem Beweging vindt dat Kamp met zijn uitspraken een geloofwaardigheidsprobleem heeft. Een sentiment dat Huitema deelt. "Als die excuses oprecht zijn moeten ze daar heel snel naar handelen en dan moeten ze eigenlijk eerst gaan onderzoeken en kijken hoe het volledig veilig kan worden en dan pas handelen en kijken hoe ver je die kraan open moet zetten. Dus het is afwachten of die excuses echt oprecht zijn."
De Tweede Kamer debatteert vandaag opnieuw over de gaswinning in Groningen. Oppositiepartijen willen perse voor de verkiezingen van 18 maart een discussie met Kamp over het rapport.