Nieuws6 mrt '15 07:13

Rutte beloofde lastenverlichting

Auteur: Karlijn Meinders

In het RTL-debat van gisteravond, zei VVD-leider Rutte dat er ruimte is voor lastenverlaging. In het eerste grote debat voor de komende verkiezingen stonden de leiders van het CDA, D66, SP, PvdA en VVD tegenover elkaar.

Foto: ANP
Foto: ANP

BNR-verslaggever Jeroen Stans heeft het debat gevolgd en merkte op dat het meer weg had van een landelijk debat.

Na dit debat weet denk ik niemand nog op wie er gestemd moet worden op basis van provinciale thema's. Die kwamen nauwelijks aan bod. Wat er echt achter deze verkiezing zit is de nieuwe indeling van de Eerste Kamer. Rutte maakte een aantal grote beloftes. Het begon met een mogelijke belastingverlaging.

 

Samsom kon zich daar wel in vinden. Maar dat moet volgens hem dan wel bereikt worden zonder verder te bezuinigen. Rutte zei ook nog: de inkomensverschillen worden niet kleiner in het nieuwe Belastingstelsel waaraan wordt gewerkt. Hij is klaar met het nivelleringsfeestje van de PvdA.

Ook zocht Rutte duidelijk steun voor zijn coalitie, en zijn spectaculair succesvol beleid, zoals hij het zelf noemde. Hij probeerde ook vooral het CDA te verleiden zijn coalitie te steunen.

 Maar Buma gooide die deur meteen in het slot. Er waren ook zonder de aanwezigheid van Geert Widlers, genoeg scherpe stellingnames. De meeste strijd kwam los bij een woordenwisseling tussen PvdA-leider Samsom en SP-leider Roemer over de vraag wie er nou het meest links is.

"Uiteindelijk staat u gewoon langs de zijlijn te roepen", zei Samsom. Roemer reageerde daarop met: 

Uit peilingen blijkt dat het publiek Pechtold als winnaar zag. "Maar", zegt Stans, "daar miste ik juist een beetje de ontspanning. Dan vond ik Rutte gevatter. Pechtold viel hem overigens wel een keer hard aan over de jihadisten.

"Wilders is afwezig, maar het blijkt dat zijn gedachtegoed in de persoon van de heer Rutte hier wel staat. Lees de stelling eens goed: mensen kunnen beter sneuvelen dan dat we ze hier in het land waar de internationale rechtsorde en het bevorderen daarvan in uw grondwet staat. Ik vind het echt niet kunnen dat je dan zegt: ga maar dood in de woestijn, in plaats van: ga je hier voor de rechtbank verantwoorden", zei Pechtold.

Rutte blijft echter bij zijn standpunt en zei ervan overtuigd te zijn dat het grootste deel van Nederland achter hem staat.

 

Gerelateerde artikelen