Nieuws2 nov '15 11:04Aangepast op 2 nov '15 17:09

'ZZP'ers krijgen te veel belastingvoordeel en dat is desastreus'

Auteur: Madelon Meester

Het belastingstelsel bevoordeelt zelfstandigen en dat loopt vroeg of laat verkeerd af, zegt Coen Teulings, oud-directeur van het Centraal Planbureau en verbonden aan de Cambridge University en de UvA. “De kritische grens is nu wel bijna bereikt.”

Foto: BNR
Foto: BNR

Zaken als het pensioenstelsel staan steeds meer onder druk en dat komt onder meer doordat mensen zelfstandig zijn, denkt Teulings. “Vanwege het fiscale voordeel dat zelfstandigen hebben, is het aantrekkelijk als zelfstandige aan de slag te gaan. Het gevolg is dat veel mensen geen pensioen opbouwen en vroeg of laat komt boontje dan om zijn loontje. Wat moet je met grote groepen mensen die geen pensioen hebben? Over 20 jaar wordt dat een heel groot probleem.”

Schijnzelfstandigheid
Steeds meer mensen die we vroeger werknemer noemden, zijn we nu zelfstandigen gaan noemen, zegt de econoom. Voorbeelden van dit soort groepen zijn verpleegsters, mensen in de bouw en postbodes.

 

Hoewel het als zelfstandige ‘vaak geen vetpot is’, ben je ‘per saldo als zelfstandige veel beter af’, aldus de oud CPB-baas.

Uitholling
Volgens Teulings is er op deze manier sprake van ‘uitholling van het werknemerschap’. “De belastingen worden hierdoor door een steeds kleinere groep gedragen.” Daarom is het van belang dat de ongelijke fiscale behandeling van zelfstandigen en werknemers ingeperkt wordt, zegt hij. “Het afschaffen van de voordelen voor zelfstandigen lijkt me politiek een heel moeilijk begaanbare weg. Je kunt ook zeggen: we gaan een gelijksoortig fiscaal voordeel voor werknemers invoeren.”

Starterssubsidie
Het CPB heeft een berekening gemaakt en kwam tot de conclusie dat het fiscale voordeel voor zelfstandigen werkt bij degenen die hun baan hebben verloren. Hierbij fungeert het belastingvoordeel als een soort starterssubsidie. Teulings vindt deze gebruikswijze een heel geschikte. “Vroeger gaven we mensen een WW-uitkering, soms met een loopbaan van vijf jaar. Laten we nu zeggen: je krijgt geen WW-uitkering - waarbij je niks mag doen tot je weer een baan hebt gevonden - maar je krijgt steun om als zelfstandige te beginnen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen