Nieuws14 okt '15 20:32

Tweede Kamer zet Wilders klem in asieldebat

Auteur: Judith Laanen

PVV-leider Geert Wilders is voor het eerst klem gezet in het Tweede Kamer-debat over asielzoekers. Waar Wilders de laatste jaren debatten over bijvoorbeeld migranten domineert, duwden links en rechts Wilders in de hoek.

Foto ANP
Foto ANP

Politiek verslaggever Jeroen Stans zag een zeldzaamheid in de Tweede Kamer: Geert Wilders werd klem gezet. Stans zag dat Wilders meteen van leer trok met scherpe oneliners over dichte grenzen en verzet, maar nu had de Kamer een weerwoord.

 

De Kamer had nog meer ammunitie. Volgens de ChristenUnie heeft de PVV in het eigen verkiezingsprogramma staan dat er jaarlijks minstens duizend asielzoekers welkom zijn. Het debat werd voor Wilders nog pijnlijker toen CDA-leider Buma Wilders vastpinde. Stans: "Hij achterhaalde dat de PVV eerder heeft ingestemd met een wet die het mogelijk maakt dat er grote opvanglocaties worden gebouwd."

Buma zei dat Wilders pas "echt een kerel zou zijn" als hij naar de opvanglocaties in de provincies toe gaat en tegen de mensen zegt dat die er mede dankzij Wilders zijn gekomen. "En dat hij in de Kamer het niet heeft tegengehouden", zei Buma.

Geen weerwoord, wel motie
Van wantrouwen, de vijfde alweer van Wilders tegen kabinet Rutte-II. "En dan rekenen we nog niet eens de losse moties van wantrouwen tegen individuele bewindsperonen mee", zegt Stans. Inmiddels reageert de Kamer er niet eens meer op, ziet hij. "Het zware politieke middel is een hele botte bijl geworden." De motie kreeg uiteindelijk alleen steun van twee oud-PVV'ers: de groep Bontes/Van Klaveren.

Soep toch niet zo heet gegeten
Uit de rest van het debat over de vluchtelingen kwam niet bijzonder veel nieuws, zegt Stans, behalve: "Rutte zei dat hij de snelle stijging van asielzoekers die naar Nederland toe zijn gekomen, niet zag aankomen. In anderhalf jaar tijd is het aantal verdubbeld."

Ook wordt de soep niet zo heet gegeten als hij eerst werd opgediend, zegt Stans. De eerder stevige taal van bijvoorbeeld VVD-fractieleider Zijlstra was zachter dan hoe hij afgelopen weekend over de versobering van de opvang voor vluchtelingen sprak. Ook werd de verdeeldheid tussen de coalitiepartijen VVD en PvdA duidelijk. Stans: "Het akkoord wordt verschillend uitgelegd door VVD en PvdA."

De opvang wordt dus soberder: er komen geen normale woningen, maar noodwoningen. Daarin worden meerdere asielzoekers gehuisvest, maar ze worden niet achtergesteld. "VVD en PvdA laten elkaar niet vallen, al bljiven ze gemaakte afspraken verschillend uitleggen", zegt Stans.

Europese top
De Tweede Kamer kan zich vinden in de versoberingsvoorstellen van het kabinet. De Kamer praatte woensdag opnieuw urenlang over de grote aantallen vluchtelingen in Nederland in de aanloop naar een top in Brussel donderdag. De commotie liep bij vlagen hoog op waarna Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg de Kamerleden opriep elkaar niet met scheldwoorden te bestoken.

Rutte wil zich in Brussel sterk maken voor een betere bewaking van de Europese buitengrenzen. Hij vindt het ,,buitengewoon zorgelijk'' dat dit nu niet goed gebeurt. Ook moeten vluchtelingen op speciale locaties worden geschift en meteen verdeeld over de landen.

Gerelateerde artikelen