Nieuws13 mrt '15 11:43Aangepast op 13 mrt '15 13:57

Groenlinks wil windmolens naast snelwegen

Auteur: BNR Webredactie

GroenLinks wil minimaal 1500 windmolens pal naast de snelweg plaatsen. Dat is volgens partijleider Bram van Ojik de plek waar mensen er relatief weinig last van hebben.

"Heel veel mensen snappen dat we moeten overstappen op meer duurzame vormen van energie. Maar mensen zeggen ook: ik wil er zo weinig mogelijk last van hebben. Dit is de manier, om aan beide opvattingen tegemoet te komen", zegt Van Ojik. Niet álle plekken langs snelwegen zijn geschikt volgens hem: "Je moet het niet doen waar een weg door een mooie bosrijke omgeving gaat."

Snelwegen doorkruizen het landschap al, waardoor de windmolens niet een extra aantasting van het landschap zouden zijn. Ook wonen er bijna geen mensen langs de snelweg, zodat er geen overlast door slagschaduw en geluid is voor omwonenden. Snelwegen maken meer lawaai dan windmolens, stelt GroenLinks.

Rijk
1500 windmolens kunnen zo'n drie miljoen huishoudens van electriciteit voorzien. De rijksoverheid moet grond beschikbaar stellen. Als het nodig is moeten grondeigenaren worden onteigend, is het idee van GroenLinks. De kosten daarvan kunnen worden terugverdiend, omdat het rijk pachtgeld en belasting kan innen.

Van Ojik: "Met alles wat we nu doen, wekken we in 2020 nog maar zo'n 15 procent van de elektriciteit op een schone manier op. Deze windmolens zouden een mooie extra stap zijn."

Nijpels
"Elke provincie moet al zo'n 120 tot 140 nieuwe windmolens plaatsen. Dat zijn bestaande afspraken uit het energie-akkoord. De vraag is nu of GroenLinks vindt dat deze extra windmolens daar bovenop moeten komen. Of dat het binnen de bestaande afspraken past", reageert VVD-prominent en bewaker van het energie-akkoord Ed Nijpels. "Provincies en gemeenten moeten windmolens dáár neerzetten, waar zo min mogelijk mensen er last van hebben. En dat kan langs wegen zijn. Het is al bewezen dat het op een aantal plekken langs wegen goed kan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen