Nieuws12 dec '14 13:25

Aanpak jonge criminelen vreet politiecapaciteit

Auteur: Marjan van den Berg

Criminele kopstukken zijn naar het buitenland gevlucht, zegt de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter Jaap Aalbersberg op AT5. Intussen heeft de recherche in Nederland de handen vol aan de liquidatiegolf.

Foto: ANP
Foto: ANP

“Het lijkt erop dat de hoofdmannen allemaal naar het buitenland zijn en dat dit nog doorwoedt. Wij doen er alles aan om het te stoppen”, zei de hoofdcommissaris.

 

Dat is, zo zegt Vugts, een “klassiek” probleem. “Die jongens zijn in het buitenland moeilijk te pakken. Vluchten is ontzettend ingewikkeld en duur, maar als je je er je hele leven op toelegt en je hebt genoeg middelen, dan lukt het vaak ook wel weer.”

Dweilen
Intussen heeft de Nederlandse recherche zijn handen vol aan het werk van de uitvoerders. Vugts: “Voor ze de kraan dicht kunnen draaien, zijn ze de hele tijd aan het dweilen, met weer een nieuwe liquidatie. Je kunt zo iemand niet zo maar op de grond laten liggen en denken ‘laat maar’.”

De huidige liquidatiegolf heeft een ander karakter dan eerdere, zegt Vugts. “Dit zijn meer van die jonge jongens die heel snel zijn doorgegroeid van hangjongeren tot heel zware criminelen. En dat zijn er heel veel.”

Capaciteit
Vugts ziet dat de politie oude methodes afstoft om deze criminelen dwars te zitten. “Je kunt naar de plek waar ze zich verzamelen en afspreken en waar ze hun auto’s halen om mee uit het zicht te blijven. Verkeerscontroles opzetten die eigenlijk bedoeld zijn als fuik om criminelen erin te laten rijden en ze dan controleren. Al dat soort methodes wordt weer nieuw leven ingeblazen. Dat waren methodes die in het verleden ook werden gebruikt. Het kost natuurlijk wel ontzettend veel capaciteit, naast de capaciteit die nodig is om puur de losse liquidatiezaken te proberen op te lossen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen