
Natuurlijk was het aanvankelijk een optie dat het Rijksmuseum beide schilderijen zou kopen, zegt Bussemaker, maar al snel bleek het benodigde bedrag aanleiding om de Nederland-Franse variant van stal te halen.
"Toen ze zagen dat het hier echt serieus werd, hebben ook de Fransen bedacht hoezeer zij hechtten aan die schilderijen en hebben ze ineens ook 80 miljoen euro gevonden. Dat hoorden we vorige week donderdag. Tot die tijd was er een lange discussie in Frankrijk, maar ook daar was er nog geen begin van het bedrag."
Samen
Frankrijk en Nederland kopen Rembrandts huwelijksportretten echt gezamenlijk aan, benadrukt de minister. De schilderijen zullen afwisselend in het Rijksmuseum en het Louvre tentoongesteld worden.
"In de brief die wij de eigenaar in juni hebben gestuurd, staat heel nadrukkelijk dat we weten dat het Rijksmuseum ook in gesprek is. Maar als verantwoordelijke ministers vonden we het dusdanig belangrijk cultureel erfgoed, dat mocht het met het Rijks niet lukken, er nog een andere optie denkbaar was."
De huidige eigenaren van het schilderij, de Franse familie De Rothschild, heeft met de verkoop ingestemd. Eerder bleek dat het Rijksmuseum en het kabinet samen 160 miljoen euro op tafel wilden leggen om de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit aan te kopen.
De Franse cultuurminister Fleur Pellerin liet op haar beurt weten dat zij was uitgegaan van een samenwerking met Nederland, hierover zouden eerder al afspraken zijn gemaakt. Bussemaker had over deze optie in eerste instantie gezwegen, maar nu zijn zij en haar Franse collega er alsnog samen uitgekomen.
Grote vreugde
Tot hun 'grote vreugde', zo meldt het persbericht: "De gezamenlijke verwerving van deze onschatbare kunstwerken zal de samenwerking tussen het Rijksmuseum en het Louvre versterken en laat zien hoe waardevol de warme culturele banden tussen Nederland en Frankrijk zijn."
Nederland en Frankrijk betalen allebei 80 miljoen euro voor de werken. De twee schilderijen worden niet gescheiden, maar worden altijd gezamenlijk tentoongesteld.
Rembrandt
Eén partij die in ieder geval minder blij is, is de Vereniging Rembrandt. Zij had toegezegd vijf miljoen euro bij te dragen voor de aankoop van de schilderijen, maar ziet daar vanaf nu de schilderijen niet definitief naar Nederland blijken te komen, zegt directeur Martijn Sanders.