Nieuws28 jan '15 12:46Aangepast op 28 jan '15 13:59

Dordrecht zet schrijver van duizenden brieven achter tralies

Auteur: BNR Webredactie

De gemeente Dordrecht heeft een inwoner vastgezet, nadat deze al jaren in overvloed brieven en bezwaarschriften naar de gemeente stuurt. Hij moet net zo lang vast blijven zitten als het aantal brieven dat hij teveel schreef.

“Deze man heeft ons de afgelopen jaren bestookt met honderden, inmiddels duizenden brieven. Daar heeft de gemeente waanzinnige kosten aan moeten maken, puur om die brieven alleen te beantwoorden.” Dat zegt Mark Benjamin, woordvoerder van de gemeente Dordrecht, in gesprek met BNR.

Volgens Benjamin heeft de man zelf aangegeven dat hij het doet om de gemeente ‘te zieken’ en om ze ‘op kosten te jagen’. Vooral aan het laatste wil de gemeente niet meewerken. “Dat is zonde van het gemeenschapsgeld, dus wij proberen daar een eind aan te maken.”

Zinloze verzoeken
De man zou in zijn brieven informatie hebben opgevraagd die de gemeente niet mag delen. “Het is belangrijk dat overheidsinformatie beschikbaar is, maar hij vraagt informatie die wij niet mogen geven en hij weet ook dat wij die niet mogen geven. Het gaat om persoonlijke gegevens van andere mensen, waar hij steeds maar naar blijft vragen. Een heleboel van die verzoeken zijn dus zinloos en dat weet hij ook.”

Gijzeling
Op de vraag of de gemeente zomaar iemand mag vastzetten, antwoordt Benjamin met een ‘nee’. “Uiteraard niet, dit is natuurlijk een heel zwaar middel wat nu wordt ingezet. Maar het is eigenlijk in twee etappes gegaan. Eerst hebben we de rechtbank gevraagd of we deze man een verbod konden opleggen voor het sturen van teveel brieven. Mocht hij dan toch doorgaan met schrijven, dan zou er een dwangsom volgen."

"Vervolgens bleek dat niet te helpen, hij bleef doorgaan met schrijven en betaalde ook de dwangsom niet.” Op dat moment was het voor de gemeente genoeg en grepen ze naar het zwaarste middel. “Dat heet dan gijzeling, wat betekent dat je letterlijk iemand vastzet. Ook dat hebben we aan de rechter voorgelegd en vervolgens heeft de rechter daarmee ingestemd.”

Een dag per brief
De gemeente kon de brieven natuurlijk negeren, maar dat mag niet, aldus Benjamin. “Helaas laat de wet dat niet toe. Onlangs heeft een andere rechter daar weer uitspraak in gedaan en we moeten deze brieven dus beantwoorden, zelfs als het er teveel zijn.” De inwoner moet nu per geschreven brief een dag vastzitten.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen