Nieuws26 okt '15 11:06Aangepast op 26 okt '15 15:07

Kandidaatstelling Bahreinse sjeik mogelijk doodsteek voor Platini

Auteur: BNR Webredactie

Op de laatste dag voor van de inschrijftermijn stelt sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa zich kandidaat voor het presidentschap van de FIFA, en hij geldt onmiddellijk als favoriet.

Salman bin Ebrahim Al-Khalifa. EPA
Salman bin Ebrahim Al-Khalifa. EPA

Het nationale persbureau van Bahrein meldt dat de sjeik vandaag de juiste papieren, waaronder de vereiste steun van minstens vijf nationale voetbalbonden, heeft ingeleverd bij het FIFA-hoofdkantoor in Zürich. De huidige voorzitter van de Aziatische voetbalfederatie beloofde vier maanden geleden nog de Europese kandidaat Michel Platini te steunen, maar sindsdien is de Franse oud-topvoetballer voor 90 dagen geschorst wegens het aannemen van steekpenningen.

Direct favoriet
Nu Salman zichzelf naar voren schuift lijken de kansen voor Platini definitief verkeken. De Aziatische voetbalbonden, die vaak opereren als één groot machtsblok, zullen de nieuwe kandidaat steunen. Ook geniet de sjeik steun van de zeer invloedrijke Koeweitse sjeik Ahmad al-Fahad al-Sabah. Britse media melden dat Salman ook kan rekenen op stemmen van verschillende Europese, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse nationale voetbalbonden. Daardoor geldt hij direct als favoriet voor het voorzitterschap.

Volgens Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht, is Salman nu de belangrijkste kandidaat voor de UEFA. Er gaan ook geluiden dat de Italiaanse secretaris-generaal van de FIFA Gianni Infantino zich vandaag nog kandidaat gaat stellen, wat zou wijzen op een breuk binnen de Europese voetbalbond. Olfers: "Ze lijken er van overtuigd dat Platini niet door de ethische commissie van de FIFA heen gaat komen."

Niet van onbesproken gedrag
Net als sommige andere kandidaten die in de race zijn om huidig president Sepp Blatter op te volgen is sjeik Salman niet van onbesproken gedrag. Hij zou voorzitter zijn geweest van een comité dat wordt beschuldigd van het martelen en vasthouden van atleten die in 2011 demonstreerden in Bahrein voor meer democratie. Ook heeft de Aziatische voetbalfederatie onder zijn leiding verdachte betalingen gedaan aan Mohamed Bin Hammam, de voormalige vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond die voor het leven is geschorst

Salman zelf presenteert zich juist als een niet-beschadigde kandidaat, aangezien hij pas sinds 2013 in het uitvoerend comité van de FIFA is verkozen en dus niets met het corrupte verleden van de FIFA te maken zou hebben gehad.

 

Schorsingen
Vandaag is de laatste dag van de inschrijftermijn voor het voorzitterschap van de FIFA, waarover op 26 februari 2016 wordt gestemd. De huidige tegenstanders van Salman zijn de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, oud-voetballer David Nakhid uit Trinidad en Tobago, de Fransman Jérôme Champagne en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale. Verder heeft de Braziliaane oud-topvoetballer Zico aangegeven van plan te zijn zich kandidaat te stellen, maar het is nog maar de vraag of hij de benodigde steun van vijf voetbalbonden weet te verzamelen. De Nederlander Michael van Praag, die bij de vorige verkiezingen nog meedeed, heeft aangegeven ditmaal hoogstwaarschijnlijk niet mee te doen.

De Zuid-Koreaan Chung Mong-joon, voormalig hoofd van de Koreaanse voetbalbond, had zich ook kandidaat gesteld maar werd voor 6 jaar geschorst vanwege zijn betrokkenheid bij een omkoopschandaal rondom het WK voetbal in 2022. Hij trok zich vanmiddag terug.

De FIFA kampt sinds vorige zomer met een crisis waarbij niemand gespaard lijkt te worden. In een poging schoon schip te maken kwam de wereldvoetbalbond vorige week in spoedberaad bijeen en werden allerlei hervormingen bekendgemaakt, waaronder meer transparantie, het aan banden leggen van de presidentstermijnen en een vrouwenquota.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen