Nieuws4 feb '15 19:36Aangepast op 4 feb '15 20:15

Alles wat je moet weten over... het krijgen van een wapenvergunning

Auteur: Thijs Baas

De politie heeft fouten gemaakt bij het geven van die wapenvergunning aan Tristan van der V.. Toch is de politie niet aansprakelijk voor het bloedbad dat hij aanrichtte, besloot de rechter vandaag. Gerechtelijk deskundige Jas van Driel weet alles over wapenwetgeving en geeft een inkijkje in de Nederlandse wapencultuur.

Foto: ANP
Foto: ANP

Van der V. schoot vier jaar geleden in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn zes mensen dood. De nabestaanden wilden de politie aansprakelijk stellen, maar dat kan dus niet. Wel zijn ze blij dat de rechter erkent dat de politie fouten heeft gemaakt met de wapenvergunning. Want een wapenvergunning krijg je niet zomaar, zegt Jas van Driel, gerechtelijk deskundige op het gebied van wapens en wapenwetgeving. "Je moet een redelijk belang hebben voor het krijgen van een vuurwapenvergunning en dat is in Nederland beperkt: verzamelen, schietsport of jagen."

Allereerst moet je naar een schietvereniging toe om te kijken of het wat voor je is, want dat is volgens Van Driel lang niet altijd het geval. "Je gaat er als introducé maximaal drie keer naartoe, daarna moet je lid worden of wegwezen. Zo staat het in de circulaire wapens en munitie: drie keer einde oefening. Om lid te worden moet je een verklaring omtrent gedrag overleggen bij een KNSA-gecertificeerde vereniging zijn. Je wordt geballotteerd, en dan mag je schieten en krijgt training en begeleiding en word je geobserveerd binnen de vereniging."

Sinds 'Alphen' zijn de regels vooral verder geformaliseerd, zegt Van Driel. "Dingen als referenties zijn toegevoegd, maar het allerbelangrijkste is het formulier C4, het zogenaamde gekkenbriefje: twee A4-tjes waarin je allerlei vragen moet beantwoorden over medicijngebruik en werkproblemen. Het formulier wordt binnenkort vervangen door een e-screener, een computertest die je op het bureau moet invullen en daaruit komt dan 'ja' of 'nee'."

Nederland telt ongeveer 27.00 sportschutters en 30.00 jagers, bij elkaar goed voor ongeveer 160.000 vuurwapens. Nog afgezien van luchtdrukwapens, slag-, stoot- en steekwapens.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen