Nieuws15 mei '14 11:06Aangepast op 15 mei '14 13:27

MBO Raad en stakend personeel spreken informeel nog met elkaar

Auteur: Melvin Captein

Hoewel er formeel geen gesprekken lopen, spreken de MBO Raad en de vakbonden die opkomen voor het vandaag stakende MBO-personeel achter de schermen nog wel degelijk met elkaar.

Schoolklas mbo. ANP
Schoolklas mbo. ANP

Dat zegt MBO Raad-voorzitter Jan van Zijl tegen BNR.

Vandaag staakt het MBO-personeel vanwege een te hoge werkdruk en te weinig loon. Een staking mag alleen plaatsvinden wanneer onderhandelende partijen niet meer met elkaar in gesprek zijn. Volgens Van Zijl hebben de kampen informeel echter nog wel contact. "Formeel voeren we geen gesprekken. Maar gelukkig zijn er achter de schermen nog wel contacten waarvan ik denk dat we na de staking als volwassen mensen weer met elkaar aan tafel kunnen."

Van Zijl zegt dat de gesprekken gevoerd worden wanneer beide kampen elkaar 'af en toe tegenkomen'. "Ter voorbeeld: ik was de afgelopen dagen, ver vooruit gepland, met een onderwijsdelegatie in Finland. Daar zitten dan ook mensen van de bonden bij, en dan gaan we normaal met elkaar om. Dan praat je nog wel even over hoe dingen lopen. De bonden gebruiken dit middel nu, maar we hebben goede hoop dat we er uit gaan komen."

Waarom de bonden naar een extreme maatregel als een staking hebben gegrepen, terwijl er informeel vertrouwen bestaat dat er tot een oplossing kan worden gekomen, kan Van Zijl niet zeggen. "Dat moet u aan de bonden vragen. Naar hun idee viel er even niet met ons te praten."

2200 stakers
Honderden docenten en andere medewerkers in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) leggen vandaag het werk neer. Ze staken voor een betere cao. Een dag voor de staking hadden ruim 2200 medewerkers aangegeven te gaan staken. De bijeenkomst is vanmiddag in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam.

Gerelateerde artikelen