Nieuws6 nov '14 11:02Aangepast op 6 nov '14 11:24

D66: laat de leraar zelf lesmateriaal maken

Auteur: Bram van Dijk

Docenten moeten zelf lesmateriaal kunnen gaan maken en uitwisselen. Op die manier moet de kwaliteit van onderwijs omhoog en zijn er minder dure schoolboeken nodig, denkt D66. 'Geef docenten hun baan terug.'

D66 doet dit voorstel tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting. Het gaat Paul van Meenen, Kamerlid en oud-schoolhoofd, er vooral om 'dat docenten iets te kiezen hebben qua leermiddelen'. "Nu wordt die hele markt van lesmateriaal gedomineerd door drie grote uitgevers, terwijl er heel veel docenten zijn met eigen materiaal en ik pleit ervoor dat dit veel breder verspreid wordt. Zodat docenten echt weer de zeggenschap krijgen over welke leermiddelen zij gebruiken."

Digitaal uitwisselen
Eigen materiaal maken is niet voor iedereen weggelegd. "Ik zeg dan ook niet dat elke docent lesmateriaal moet gaan maken, maar er zijn er in Nederland al heel erg veel en dat zouden er meer kunnen zijn. Zij doen dat nu vooral voor zichzelf." Vooral het uitwissen moet gemotiveerd worden en daarmee schuilt Van Meenen zich achter het plan van Stichting Leermiddelen Keuze. Die wil met behulp van studenten van de lerarenopleidingen van Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en de Rijksuniversiteit Groningen digitaal en papieren lesmateriaal gaan beoordelen op kwaliteit en vervolgens voor iedereen beschikbaar stellen.

Uitgevers 'niet zo blij'
"We kunnen ongelofelijk veel geld besparen. Er gaan honderden miljoenen per jaar naar lesmateriaal en dat kunnen we beter stoppen in meer docenten voor de klas en kleinere klassen", zegt Van Meenen. De grote uitgevers zullen er 'wellicht niet zo blij mee zijn'. "Maar mijn voornaamste doel is niet om uitgeverijen in dit land blij te maken, maar om kinderen kansen te geven en om leraren hun beroep terug te geven. En daar hoort ook het kiezen van lesmateriaal bij."

'Geef hen hun gaan terug'
Het maken van eigen materiaal is een tijdrovende klus, weet Van Meenen ook. "Mijn hoofdpunt is dat de docent echt meer tijd moet krijgen om zowel zichzelf maar vooral het onderwijs te ontwikkelen. We moeten hen hun baan teruggeven. Bij een professionele baan van een docent hoort tijd om met je collega's te spreken over het onderwijs en het onderwijs vooruit te helpen."

Minister enthousiast
Minister Bussemaker van Onderwijs zei vandaag in het Radio 1-Journaal het D66-plan 'een heel interessant idee' te vinden. Wel onderstreepte ze dat het om initiatieven van de scholen moet gaan en dat de overheid zich er niet mee moet bemoeien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen