Stress kost bedrijfsleven nu al 800 miljoen
Ziekteverzuim als gevolg van stress kost het Nederlandse bedrijfsleven in de eerste helft van 2014 al bijna 800 miljoen euro. Uitgaande van een gemiddeld verzuimduur van drie tot vier maanden komt dat neer op 20.000 euro per fulltime werknemer.
Dat maakte Corné Roelen, bedrijfsarts van arbodienst ArboNed, vanochtend bekend op BNR Nieuwsradio. Het bedrijf, dat werkgevers helpt met het terugdringen van ziekteverzuim, onderzocht het verzuim van ruim 1,1 miljoen werknemers.
Explosieve toename
De gemiddelde verzuimduur is toegenomen van 24 dagen in 2013 naar 26 nu. Van de 4,6 miljoen verzuimdagen die arbodienst ArboNed in de eerste helft van dit jaar registreerde, is tien procent stressgerelateerd. Daarmee is het aantal ziektedagen in vijf jaar tijd verachtvoudigd.
Roelen legt de oorzaak van de stijging bij de combinatie van stijgende werkdruk en een druk sociaal leven. “Mensen melden zich vaker ziek met stressklachten en we merken dat verzuim met stressklachten ook steeds langer duurt”, legde hij uit. “Vooral vanaf 2012 zien we dit explosief toenemen.”
Zorg en onderwijs
Met name in de zorg en het onderwijs zag ArboNed een flinke toename. Volgens de bedrijfsarts komt dit doordat werknemers in die sectoren een groot plichtsbesef hebben. “Ze cijferen zichzelf weg om mensen te helpen”, vertelde hij. “Ze houden geen rekeningen met zichzelf. Dat is een belangrijk probleem.” Maar ook financiële instellingen en ICT-bedrijven scoren bovengemiddeld.
De werkelijke kosten van het ziekteverzuim liggen hoger. In de 800 miljoen euro van ArboNed zijn de kosten van behandeling en het inhuren van niet mee genomen. Het Trimbos Instituut becijferde in 2011 al dat uitval als gevolg van psychische klachten de maatschappij als geheel maar liefst 2,7 miljard euro per jaar kost.