Nieuws29 aug '14 18:18

Ruime steun in Kamer voor aanpak jihadisme

Auteur: BNR Webredactie

De regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartij de SP steunen de kabinetsaanpak van het jihadisme voluit. Dat blijkt uit de eerste reacties.

Leden van de groepering Islamitische Jihad. EPA
Leden van de groepering Islamitische Jihad. EPA

"Ik ben blij dat het kabinet verdergaat dan tot nog toe en steviger inzet op de bestrijding van de jihad. De aanpak is een terechte mix van wat kan binnen de wet en kijken naar wat je kan voorkomen. IS (Islamitische Staat) is zo'n directe bedreiging in Nederland dat daar hele harde en stevige maatregelen - binnen de rechtsstaat - nodig zijn'', aldus PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt.

VVD
VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff laat weten: "Goed te zien dat het kabinet zoveel van onze voorstellen overneemt, zoals het afnemen van het Nederlanderschap. Nederland heeft zo een duidelijk antwoord op jihadisme: in Nederland krijg je alle kansen en vrijheid om jezelf te ontwikkelen, maar wanneer je je bij terroristen aansluit om tegen onze vrijheid te vechten, dan volgen forse maatregelen.''

SP
Ook oppositiepartij de SP is tevreden met de kabinetsplannen, "omdat nu echt gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die er zijn om jihadgangers te volgen, op te pakken en uit te zetten'', aldus Kamerlid Ronald van Raak. Verder wil hij dat ook de netwerken achter de ronselaars en de haatimams meer worden aangepakt en dat het kabinet snel met een integratieplan komt om de segregatie tegen te gaan.

CDA
CDA-leider Sybrand Buma is kritisch: "De verwachtingen waren hoger dan dat het kabinet nu waargemaakt heeft. Veel bestaande maatregelen worden een beetje opgepoetst. Het kabinet zegt compromisloos te willen handelen maar het strafbaar stellen van het verheerlijken van terrorisme en ISIS laat men links liggen. De vrijheid van meningsuiting laten ontaarden in een recht op het verheerlijken van terrorisme en ISIS is een heilloze weg waar we nog heel veel spijt van zullen krijgen.''

PVV
PVV-leider Geert Wilders vindt de aanpak van het kabinet zwaar onvoldoende: "Het blijft politiek correcte slappe hap." Hij wil onder meer dat alle IS-aanhangers in Nederland meteen het Nederlanderschap wordt ontnomen.

Gerelateerde artikelen