Nieuws13 okt '15 16:17Aangepast op 13 okt '15 18:03

Joustra: raket geschoten vanuit gebied pro-Russische separatisten

Auteur: Karlijn Meinders

De Boek-raket waarmee de MH17 is neergehaald kwam uit het gebied van de pro-Russische separatisten. Dat zegt de voorzitter van de onderzoeksraad Tjibbe Joustra.

"Het is een gebied waarvan de grenzen wat fluctueerden, maar waar toen de pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten", zegt Joustra. Over een de schuldige wil hij geen uitspraken doen. "Wij schetsen de toedracht, daaruit kun je dingen afleiden. We hebben het één en ander gezegd over de verantwoordelijkheid voor het luchtruim boven Oekraïne, we hebben het één en ander gezegd over de locatie van het afvuren van de raket. Die onderdelen vormen ongetwijfeld een basis voor het verdere strafrechtelijke onderzoek."

Berekenen locatie
Joustra vertelt dat het gebied is berekend vanuit de luchtvaartkant. "Een raket heeft een bepaalde inslaghoek en vanuit daar reken je terug. Als je de exacte locatie wilt bepalen, moet je ook forensisch onderzoek doen. Dan moet je grondmonsters nemen en getuigen horen, dat behoort niet tot onze competenties. Dat zal in het vervolgonderzoek onder de loep worden genomen."

Kritiek Rusland
In het rapport staat ook dat Rusland het deel over de vlinderstrikjes, die uit de raket tevoorschijn kwamen, niet erin wilden hebben. "Die vlinderdelen zijn typerend voor het type raketkop dat wij noemen in ons rapport", zegt Joustra. "Waarom zij daar bezwaar tegen hebben weet ik niet. We hebben een tweetal van die deeltjes gevonden in de lichamen van de piloten. Dat is wat ons betreft een onomstotelijk bewijs dat dit type raketkop is gebruikt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen