Door gerucht fusie, schiet Ahold aandeel door het dak
Bijna 5 procent krijgt het fonds erbij. Beleggers reageren dus enthousiast op het gerucht dat Ahold en de Belgische concurrent Delhaize in gesprek zouden zijn over een fusie. Retaildeskundige Michel van Tongeren vindt de cultuurverschillen tussen beide landen echter zorgelijk.
Michel van Tongeren, retaildeskundige bij SVT, denkt dat een fusie ook voor de klant voordelig kan uitpakken. "Ze kunnen hierdoor een groter inkoopvolume creëren en dan krijg je lagere inkoopprijzen. Daarnaast wordt er een miljard bezuinigd door de hoofdkantoren te koppelen. Vrij snel na de fusie zouden de prijzen van producten hierdoor een paar procent kunnen zakken."
Cultuurverschil
Van Tongeren maakt zich wel zorgen over het cultuurverschil tussen beide bedrijven. "Er zit misschien wel een Nederlandse topman bij Delhaize, maar mijn ervaring is dat het een totaal andere cultuur is. Wij zijn hier behoorlijk direct, je weet over het algemeen goed wat je aan een Nederlander hebt. In België is het niet beter of slechter, maar wel heel anders. Er is bijvoorbeeld veel meer angst voor gezichtsverlies en veel meer hiërarchie."
Air France
Als voorbeeld van een fusie waarbij het kraakt mede door de cultuurverschillen, noemt Van Tongeren KLM en Air France. "In België wordt dan misschien Nederlands gesproken, maar ik denk dat Zuid-Europa begint bij de Nederlandse grens, misschien zelfs iets hoger."
Gelijkwaardige fusie
Het is niet de eerste keer dat Ahold en Delhaize een fusie hebben geprobeerd, vertelt Van Tongeren. "Delhaize wilde destijds een gelijkwaardige fusie, maar 100 procent gedeeld in twee keer 50, dat gaat hem natuurlijk niet worden in de grote. En je moet wel allemaal overtuigd zijn van het succes, dus zo zou er ook nog op een andere manier roet in het eten kunnen komen."
Optimistisch
Gino van Ossel, retailprofessor aan de Vlerick Business School in België, ziet ook grote verschillen tussen beide landen. "Belgische bedrijven zijn vaak traditioneel, aristocratisch zelfs. De baas beslist. Nederland heeft meer een poldermodel. Daar is het Calvinistische Ahold een mooi voorbeeld van."
Van Ossel vindt het cultuurverschil een aandachtspunt, maar het is volgens hem ook te overkomen. "We hebben in het verleden flink wat fusies en overnames gezien tussen Belgische en Nederlandse bedrijven. Een hele bekende is bijvoorbeeld de Belgische bank BBL, die is opgegaan in ING en dat is allemaal heel vlot verlopen."
Internationaal bedrijf
Volgens Van Ossel moeten we niet vergeten welke partijen zouden fuseren. "Het gaat natuurlijk om de Delhaize Group en Ahold en niet de supermarkt Delhaize en Albert Heijn. Delhaize Group is een internationaal actief bedrijf, waarvan de helft van de commissarissen Amerikanen zijn. Ik denk ook niet dat er straks één organisatie komt, maar dat Delhaize eerder een zus van Ahold wordt, ook omdat die markten zo verschillend zijn."