Nieuws18 aug '15 13:43

'Justitie moet uitzondering maken voor Nederlandse gevangene Jaitsen Singh'

Auteur: Madelon Meester

Een Nederlandse man zit mogelijk al 31 jaar lang onschuldig vast in de Verenigde Staten. Het gaat om de Surinaamse Nederlander Jaitsen Singh. Hij is veroordeeld voor het laten vermoorden van zijn vrouw en stiefdochter.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens de juridische organisatie PrisonLAW zijn er veel fouten gemaakt in het proces en moet het ministerie van Justitie te hulp schieten. Advocaat Rachel Imamkhan: "Er is slecht forensisch onderzoek verricht, DNA-materiaal is zoek geraakt, belangrijke getuigen zijn niet onder ede gehoord en degenen die wel gehoord zijn, zijn omgekocht."

Uitzondering
Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil niet meewerken aan de vervroegde vrijlating of overplaatsing van Singh naar Nederland omdat Singh ten tijde van zijn veroordeling al dertien jaar geen binding meer met Nederland had. "Het ministerie heeft zijn verzoek tot overbrenging op formele gronden afgewezen", zegt Imamkhan hierover. "Zonder te kijken naar zijn persoonlijke en individuele omstandigheden. In deze situatie had de minister een uitzondering moeten maken op humanitaire gronden. Dat gebeurt vaker, waarom nu niet?"

Zelfmoord
Volgens Imamkhan gaat het geestelijk zeer slecht met de 71-jarige Singh, die al meerdere zelfmoordpogingen heeft gedaan.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen