Nieuws5 aug '15 10:01

Tilburg en Utrecht gaan experimenteren met 'gratis geld'

Auteur: Judith Laanen

De gemeenten Utrecht en Tilburg gaan experimenteren met een basisinkomen voor bijstandsgerechtigden. De huidige bijstandsregels werken niet, zeggen de gemeenten.

Als de proef, die na de zomer moet starten, doorgaat, krijgen bijstandsgerechtigden zonder tegenprestatie 'gratis geld'. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Verplichte reïntegratietrajecten zouden niet goed passen bij de deelnemers en kost de handhaving van de gemeenten veel tijd en geld. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) moet nog toestemming geven voor de proef.

'Mensen worden ziek van regels bij uitkering'
Ralf Embrechts, sociaal ondernemer in Tilburg, vindt het zeker voor mensen met een uitkering een goed plan. Samen met de universiteit van Tilburg werkt hij aan de proef. Van al die regels en voorwaarden worden mensen zelfs ziek, zegt hij. "Als de overheid tegen u of mij zou zeggen dat we aan het eind van de maand geen geld krijgen, dan kunt u de rest van de maand ook alleen maar nadenken: 'hoe kom ik eraan?'"

 

Nu moeten uitkeringsgerechtigden eerst "twintig keer solliciteren naar banen die er niet zijn", daar moet eens over nagedacht worden, vindt Embrechts. In plaats van mensen met een belemmerend vingertje toe te spreken, wil Tilburg kijken "of vertrouwen loont." De participatiewet stoelt volgens hem op wantrouwen. Als mensen actief worden, mogen bijverdienen naast hun uitkering en banen gaan zoeken, dan is Embrechts tevreden.

'Het systeem moet eenvoudiger'
Victor Everhardt, Wethouder van Werk en Inkomen in Utrecht, wil weten wat er gebeurt als je zo'n uitkering waardevrij krijgt en hoe het systeem daarop reageert. "Is het een meerwaarde of niet?"

Nu is het zo dat bij bijverdienen er gekort wordt op de uitkering, maar in het experiment blijft het basisinkomen één bedrag, waar niet aan getornd wordt, zegt de wethouder."We zijn nu nog ver weg van volledige werkgelegenheid. Als het een meerwaarde is dat mensen nieuwe zaakjes gaan oprichten of kleinere banen gaan oppakken, dan zal dat kunnen worden geïnstalleerd in het hele systeem."

Subsidies en toeslagen schrappen dankzij basisinkomen
Met een basisinkomen voor elke Nederlander kan een hele reeks subsidies en toeslagen geschrapt. In Wageningen was de universiteit in april al bezig met het ontwikkelen van een proef waarbij langdurige bijstandsgerechtigden maandelijks zo'n 1100 euro krijgen. Alle andere steun van de gemeente vervalt dan en er zijn ook geen beperkingen zoals een sollicitatieplicht. Mensen die een basisinkomen krijgen gaan meer werken omdat er niet meer gekort wordt op hun uitkering, verwachtte D66-raadslid Mark Griebels eerder.

De proef moet na de zomer starten en vier jaar duren. Utrecht, Wageningen, Groningen en Tilburg, de vier koplopers in gemeentes die aan het experiment deelnemen, hebben in september een gesprek met staatssecretaris Klijnsma.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen