Nieuws17 aug '15 07:40

Steeds meer vrouwen in Nederland hebben een baan

Auteur: Karlijn Meinders

Het zijn er inmiddels 3,8 miljoen, 400.000 meer dan tien jaar geleden. Er is nog wel een verschil met de werkende mannen; dat zijn er bijna 4,5 miljoen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, vertelt dat je de toename in alle beroepsgroepen ziet. "Al zijn de vrouwen in de zorg en het onderwijs nog altijd oververtegenwoordigd. De industrie-, transport- en bouwsector zijn nog altijd mannenbolwerken."

Vergrijzing
De groei is niet in alle leeftijdsgroepen te zien, vertelt Van Mulligen. "Dat heeft echt met demografie te maken. In de groep jongeren tot 25 jaar neemt het aantal vrouwen toe en ook in de groep 45-plus, maar juist die middengroep met dertigers en veertigers veel minder. Maar dat zie je bij de mannen ook en dat is volledig te wijten aan de vergrijzing."

Deeltijd
Het aantal werkende mannen is sinds 2009 aan het dalen, maar dat heeft volgens Van Mulligen alles te maken met de crisis. "Typische mannensectoren als de bouw zijn hard getroffen." Het gaat volgens Van Mulligen nog wel even duren voordat er meer vrouwen aan het werk zijn dan mannen. "Het verschil is nog steeds groot en daarnaast zie je, ook bij jonge vrouwen, er nog steeds veel meer vrouwen deeltijd werken dan mannen. Vooral als ze een kind krijgen. Dus niet alleen de aantallen, ook in gewerkte uren blijven de mannen de vrouwen nog wel even voor."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen