Nieuws19 okt '15 11:37

Nederland wordt veiliger: minder misdrijven, minder verdachten

Auteur: Judith Laanen

Minder misdrijven, minder verdachten en minder strafzaken. Al 8 jaar is er ieder jaar minder criminaliteit in Nederland, blijkt uit de jaarlijkse publicatie 'Criminaliteit en rechtshandhaving'.

Foto ANP
Foto ANP

Criminaliteit in Nederland daalde tussen 2007 en 2013 met bijna een kwart (23 procent), meldt het CBS vandaag. De politie registreerde vorig jaar net iets meer dan 1 miljoen misdrijven. In 2007 waren dat er nog 1,3 miljoen. Onder misdrijven vallen alle criminele activiteiten, van geweldsmisdrijven tot vernielingen en misdrijven tegen openbare orde en gezag.

Maarten Bloem van het Centraal Bureau voor de Statistiek, één van de organisaties achter deze publicatie, noemt ook een daling in de verschillende soorten criminaliteit.

 

Ook minder verdachten
De daling van het aantal misdrijven werkt door in de keten, zegt Bloem. "Minder verdachten, minder zaken bij het OM, minder zaken voor de rechter." Het aantal verdachten dat de politie registreerde daalde met een derde, van bijna 500.000 naar ruim 300.000. "Een deel van de verdachten heeft meer dan één feit gepleegd. In 2014 was er in 312.000 gevallen een verdachte, maar dat betreft dan 200.000 unieke personen", zegt Bloem.

Het aantal minderjarige verdachten dat minstens één keer als verdachte werd geregistreerd, daalde met meer dan de helft: van 53.000 naar 23.000.

Werkdruk rechters niet minder
Het OM handelde 220.000 zaken af in 2014, een vijfde minder dan in 2007. In 2014 deed de rechter 98.000 zaken af. Dat is bijna een kwart minder dan in 2007. Het aantal mensen dat zegt slachtoffer te zijn geworden van criminaliteit is ook afgenomen.

Op basis van deze cijfers kun je niet stellen dat de rechterlijke macht het nu ook minder druk heeft, zegt Bloem. "Dit is geen werklastmeting van de rechterlijke keten. De complexiteit van zaken bepaalt natuurlijk ook hoe druk het systeem het heeft."

De jaarlijkse publicatie wordt samengesteld door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), de Raad voor de rechtspraak en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoe veilig voel jij je op straat? Laat het ons weten in de BNR Topic: 'Ik voel me steeds veiliger op straat'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen