Nieuws31 mrt '15 14:25

De NS geeft onterecht boetes voor zwartrijden

Auteur: Karlijn Meinders

Reizigers met een abonnement die vergeten in te checken mogen helemaal geen boete krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van reizigersvereniging Rover en de Consumentenbond.

Het geven van een boete aan abonnementhouders is namelijk in strijd met de redelijkheid en billijkheid. Reizigers kunnen hierdoor met succes boetes terugvragen bij de NS of het GVB.

"Die mensen hebben al voor een heel jaar betaald en dus hebben ze recht om met het openbaar vervoer te reizen", vertelt Chris Vonk van Rover. "De NS weet dat het niet mag en is vrijwel altijd coulant in het terugbetalen van de boetes, maar ze zouden het gewoon helemaal niet moeten doen."

Want ook voor de NS en de GVB kost het alleen maar geld. "Het is een enorme administratieve handeling. Voor zowel de klant als de vervoerder. Dat kost alleen maar geld en tijd."

Eigenlijk zouden mensen met een abonnement dus helemaal niet hoeven inchecken, maar daar zouden de vervoerders niet snel akkoord mee gaan. "Ze willen kunnen bijhouden hoe iemand reist en hoe tussen de vervoerders onderling het geld is verdeeld. Dat is waarom je toch zal moeten inchecken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen