Nieuws19 mei '14 15:48Aangepast op 19 mei '14 16:44

Meer Nederlanders in beroep tegen verkeersboete

Auteur: Bram van Dijk

Nederlanders betalen hun boetes niet meer en komen dus vaker voor de rechter te staan. Vorig jaar verschenen er 200.000 mensen bij de rechtbank, een verdubbeling ten opzichte van 2012. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Raad voor de Rechtspraak.

Volgens Barbara den Uijl van de Raad voor de Rechtspraak zijn er meerdere redenen waarom mensen minder vaak betalen. "Van de ene kant zien we dat mensen hun boetes niet meer kunnen betalen. Het Openbaar Ministerie vordert in dat geval gevangenisschap als dwangmiddel. Aan de andere kant hebben we het idee dat burgers steeds vaker het oordeel van de rechter willen of een boete wel gelegitimeerd is."

Hoogte boetes
Jurist Frank Vossen van Meerts Rechtspraktijk ziet nog een andere reden. "Ik denk dat het met name te maken heeft met de absurde hoogtes van diverse boetes. Mensen leggen zich er niet meer zo snel bij neer. Ze vinden wel dat ze terecht beboet worden, alleen vinden ze de hoogte van de boete buiten proportie."

Zeker niet kansloos
Het in beroep gaan van een boete is zeker niet kansloos, zegt Vossen. "Dat is afhankelijk van de zaak, maar er zijn verschillende successen behaald. Dan moet je denken aan 25 procent van de zaken. Dus het loont zeker om naar de rechter te gaan." Wat vooral loont is om de eerste stap naar de officier te zetten. "Daar gaat het nog wel eens goed mis. Een officier kan veel te lang over een beslistermijn doen, of dat hij beslist over iets dat hij niet mag beslissen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen