Nieuws28 jan '15 15:45

Verdacht pakketje Leiden was stunt van reclamebureau

Auteur: BNR Webredactie

Een reclamebureau is opdrachtgever geweest van de man die woensdagochtend een vuilniszak met daarin een camera ophing in station Leiden Centraal. Dat liet een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen weten. Door deze actie werd het station ontruimd en lag het treinverkeer bij Leiden urenlang stil.

Foto: ANP
Foto: ANP

Niet bekend is of de NS eventuele geleden schade gaat verhalen op het bureau. "Daar is het nog veel te vroeg voor", aldus de woordvoerster. De politie is niet betrokken bij het gesprek tussen NS en het bedrijf. Het ophangen van een vuilniszak is geen strafbaar feit.

Niemand op de hoogte
Noch de NS, noch spoornetbeheerder ProRail was op de hoogte van de camera die zou worden opgehangen in het Leidse station. De NS begrijpt de commotie die ontstond. "Zeker in deze tijden zijn mensen extra alert op verdachte zaken. En veiligheid gaat voor", zegt de woordvoerster.

Het treinverkeer werd om half 9 stilgelegd. Reizigers moesten het station verlaten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzocht met een robot de inhoud van de vuilniszak. Na het middaguur werd het sein veilig gegeven. Er werden geen explosieven aangetroffen, de treinen konden weer gaan rijden.

Signalement verspreid
De politie was uren op zoek naar de man die de vuilniszak met camera en randapparatuur had opgehangen. Zijn signalement werd verspreid, het merk van zijn auto bekendgemaakt. Hij is geen verdachte meer. Het hele gebeuren berust vermoedelijk op een misverstand, liet de politie na afloop weten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen