Nieuws30 jun '15 07:30

Rellen in Schilderswijk na dood Arubaan

Auteur: BNR Webredactie

Een demonstratie tegen politiegeweld is gisteravond in de Haagse Schilderswijk uitgelopen op rellen. De demonstranten gooiden ruiten in, vernielden bushokjes, stichten brandjes en bekogelden politie en brandweer. Aanleiding is de dood van een Arubaanse man nadat die dit weekend hardhandig werd gearresteerd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Rond 3.30 uur meldde de politie dat de rust leek teruggekeerd. Volgens een woordvoerder waren er op dat moment nog wel mensen op straat.

Op het Hobbemaplein waren rond 1.15 uur nog wel vele tientallen mensen aanwezig. Ook waren er veel agenten op het plein. Een politiehelikopter cirkelde toen nog boven de wijk. De ME heeft charges uitgevoerd in de wijk. Van zeker een winkel zijn ruiten ingegooid. Ondanks dat de politie aanwezig was, lukte het een aantal relschoppers spullen uit de etalage mee te nemen.

"Vanavond heeft iedereen hetzelfde doel. Er zijn hier Nederlanders, Turken, Marokkanen en Arubanen. Het maakt niet uit. Als de politie aan een van ons komt, komen ze aan ons allemaal'', zei een jongeman. "Ik ben geen Arubaan, maar dat maakt ook niets uit. Hij was gewoon een van ons, de politie heeft dit verdiend.''

Vuurwerk en stenen
Een demonstrant zegt verslaggever Renée van Heteren te vrezen voor Amerikaanse toestanden:
 

De Haagse burgemeester van Aartsen begrijpt de boosheid en frustratie, maar keurt het geweld bij de demonstratie af, zo heeft hij latenweten. De burgemeester wil verder onderzoek afwachten voordat hij conclusies trekt.

Dood Henriquez
Henriquez werd zaterdagavond aangehouden bij het festival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark. Hij verzette zich volgens het OM tegen zijn aanhouding, waarna de politie geweld gebruikte. Hij overleed zondag in het ziekenhuis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen