Nieuws18 aug '15 08:06

Eén op de vijf apothekers werkt meer dan 50 uur per week

Auteur: Karlijn Meinders

Ook werken ze vaak op hun vrije dag: ruim 60 procent zegt altijd, vaak of regelmatig te werken terwijl ze eigenlijk vrij zijn. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir.

Mariël Croon van de KNMP, de beroepsorganisatie van apothekers kent de oorzaak "Het komt doordat er de laatste jaren steeds meer werk verricht moet worden, voor minder geld. De druk neemt toe en de rek is eruit. Bezuinigingen op publieke middelen is goed, maar daar zit wel een grens aan."

Grens in zicht
En die grens is in zicht, meent Croon. "We hebben gezien dat het preferentiebeleid is ingevoerd, dat de apotheker aan steeds meer regels moet voldoen en dat er steeds meer medicijnen worden verschaft. Ook liggen er steeds meer verantwoordelijkheden bij de apotheker, dat vinden we een hele goede zaak, maar dan moet er wel capaciteit bijkomen."

Regelgeving aanpassen
Ook voor patiënten is het er niet beter op geworden, zegt Croon. "Rond vergoedingen is het een woud geworden aan regels. Dat moeten apothekers aan patiënten uitleggen, die begrijpen dat niet meer. Daardoor loopt de agressie aan de balie op. We hopen dat de politiek inziet dat de regelgeving logischer moet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen