Nieuws12 feb '15 07:07

Poetin: akkoord Oekraïne bereikt

Auteur: Karlijn Meinders

De presidenten van Rusland, Frankrijk en Oekraïne en bondskanselier Angela Merkel van Duitsland zijn het donderdagochtend eens geworden over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Dat maakte de Russische president Vladimir Poetin bekend.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het bestand, dat zondag moet ingaan, is onderdeel van een akkoord dat werd bereikt na meer dan veertien uur onderhandelen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. "De soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne zullen worden gerespecteerd", zo zijn de vier leiders overeengekomen.

Ook zullen de gesprekken tussen de Europese Unie, Oekraïne en Rusland over gasleveranties worden voortgezet. "Er ligt nog veel werk voor ons, maar dit biedt de mogelijkheid om de situatie in Oekraïne te verbeteren", zegt de Franse president Hollande in een toelichting.

Zwaar militair materieel zal worden teruggetrokken twee dagen na het ingaan van het staakt-het-vuren, beloofde de Oekraïense president Poroshenko op zijn beurt. Ook zullen in de komende 19 dagen alle strijders die worden vastgehouden, vrijgelaten. Onder hen ook de Oekraïense gevechtspiloot Nadia Savchenko.

De vier leiders hebben afgesproken regelmatig samen te komen om de naleving van de vandaag gemaakte afspraken te waarborgen. Ook is afgesproken dat alle buitenlandse troepen zich uit Oekraïne zullen terugtrekken.

Lees hier het akkoord in het Engels

Separatisten
Eerder op de ochtend weigerden pro-Russische separatisten nog het akkoord te ondertekenen. Ze wilden dat pas doen nadat Kiev akkoord zou gaan met het terugtrekken van zijn troepen uit de stad Debeltseve. Maar volgens president Hollande zouden ook zij inmiddels het bestand hebben ondertekend, meldt persbureau Reuters.

IJzig
De sfeer tijdens de onderhandelingen was gisteravond al ijzig, vertelt BNR-correspondent Joost Bosman vanuit Oekraïne. "Het waren vooral lange gezichten. Op foto's van gisteravond is te zien hoe Poetin een potlood breekt."

 

Om tot een akkoord te komen, moesten er veel zaken worden besproken, vertelt Bosman. "Je hebt de demarcatielijn tussen beiden landen, waar de grens tussen de gebieden van DNR en Oekraïne ligt. Die is de afgelopen weken iets opgeschoven in het voordeel van de rebellen. Zij willen die lijn zo houden en Rusland steunt ze hierin. Kiev wil juist terug naar de oude grens."

"Daarnaast gaat het over het terugtrekken van Russische militairen, maar Rusland blijft ontkennen dat die er zijn."

 

"Verder wil Rusland garanties hebben over een grotere autonomie van de afvallige regio's. Kiev zegt alleen dat ze daar naar gaan kijken."

Ondertussen is de strijd in Oekraïne vannacht gewoon doorgegaan. "In Lugansk en Donetsk is weer zwaar gevochten en er zijn weer meerdere doden gevallen." Wanneer er meer duidelijk is over het akkoord, volgt meer informatie vanuit Oekraïne.

Gerelateerde artikelen