Nieuws19 okt '15 14:20

Prostaatkanker behandelen kan veel sneller

Auteur: Madelon Meester

Mannen met prostaatkanker hebben eigenlijk veel minder bestralingsbehandelingen nodig dan in de praktijk gebeurt. Nu moeten ze nog 39 keer naar het ziekenhuis, maar met een hogere dosis zouden 19 behandelingen al genoeg zijn.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus MC en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. "Allereerst is het een grote comfortwinst voor de patiënt", zegt Floris Pos, radiotherapeut-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek. "In veel gevallen worden ze 39 keer bestraald, dat betekent dat je 7 à 8 weken lang dagelijks naar het ziekenhuis moet. Dat betekent al gauw dat je er een dagdeel aan kwijt bent."

 

Borstkanker
Het terugdringen van behandelingen gebeurt ook bij andere kankersoorten. "Zo is ook bij borstkanker het aantal bestralingen onlangs verminderd, dus er wordt veel onderzoek naar verricht."

Dubbelcheck
Het lijkt erop dat de hogere bestralingsdosis niet tot meer bijwerkingen leidt, zegt Pos. "Daar is heel zorgvuldig naar gekeken, maar wordt nog meer onderzocht. Als onderzoekers zijn we heel blij met het resultaat, maar we moeten de komende maanden nog goed onderzoeken of we bepaalde zaken over het hoofd hebben gezien", aldus de onderzoeker. "Ik verwacht dat we begin 2016 groen licht kunnen gaan geven."

Gerelateerde artikelen