Nieuws9 mrt '15 17:41

Dijsselbloem is klaar met treuzelende Grieken

Auteur: Bram van Dijk

Het gaat te langzaam en we verliezen tijd. Volgens Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem treuzelt Griekenland met hervormingsplannen. Dat zei hij in Brussel voor aanvang van de vergadering van de Eurogroep.

Griekenland stemde onlangs in met vier maanden extra noodsteun in ruil voor verdere hervormingen. Deze moeten gecontroleerd worden door de trojka, sinds kort omgedoopt tot instituties EU, IMF en ECB. Voor Griekenland is de trojka de grote boeman en is deze sinds de verkiezingen niet meer welkom in Athene.

"Er is veel discussie over waar wie met wie gaat praten en dat vind ik allemaal tijdverspilling. Er moeten gewoon gesprekken plaatsvinden", zegt Dijsselbloem. "Ik vind het prima als die voor een groot deel in Brussel plaatsvinden. Een deel van het technische werk zal onvermijdelijk in Athene plaatsvinden. Allemaal niet interessant, het moet gewoon beginnen want de verlenging is beperkt en de tijd tikt weg."

Nog geen besprekingen
Vandaag worden de hervormingsplannen nog niet besproken. Volgens staatssecretaris Wiebes is dit nog geen serieus pakket. "Bijvoorbeeld het idee om bij toeristen te bekijken of er wel genoeg belasting binnenkomt. Als je 75 miljard belastingachterstand hebt, dan is het een ideetje, maar niet het hele plan."

Voorzitter Eurogroep
Verder heeft Dijsselbloem aangegeven zijn functie als voorzitter te willen verlengen. "Ik kreeg de vraag of ik dat zou willen en het antwoord daarop is ja. Maar het is allemaal nog veel te vroeg. Ik lees nu dat ik mezelf officieel heb gekandideerd, maar dat is echt nog veel te vroeg."

Hij weet niet of hij kans maakt, maar zeker is wel dat hij concurrentie heeft van de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos, die ook de steun heeft van bondskanselier Merkel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen