Nieuws5 feb '15 07:53

Havengigant ECT verdacht van machtsmisbruik

Auteur: Bram van Dijk

Vriendjespolitiek in de Rotterdamse haven. ECT wordt verdacht van misbruik van de machtspositie. Het grootste containerbedrijf van de haven heeft een marktaandeel van ongeveer 70 procent.

Foto: ANP
Foto: ANP

Afgelopen zomer heeft de mededingingsautoriteit Autoriteit Consument & Markt (ACM) een inval gedaan bij het bedrijf, melden verschillende ingewijden aan het Financieele Dagblad.

"Het komt er neer dat de schepen die niet voor ECT’s dienst 'European Gateway Services' varen, plaats moeten maken en achteraan moeten aansluiten, terwijl ze wel een slot time hebben gekregen. Dat is volgens de mededingingsautoriteit mogelijk een vorm van marktverstoring."

Ook andere havens
Het gaat niet alleen om de terminals die ECT in Rotterdam heeft. "Maar ook over de inland terminals zoals Moerdijk, Terneuzen, Venlo en Vlissingen. Daar brengen ze via de binnenvaart containers zo snel mogelijk naar toe om het allemaal afgevoerd te krijgen. Dat is natuurlijk allemaal heel slim en een goede dienst, maar het mag niet zo zijn dat ze daarmee andere schepen benadelen en hun eigen schepen voortrekken."

Bij sommige havenbedrijven lopen de kosten op tot tienduizenden euro's. Weissink: "Voor zo'n klein bedrijfje is dat een hoop geld en ook direct een bedreiging voor hun voortbestaan. Dus dat is best pijnlijk."

ECT wil niet reageren op de verdenkingen of over de inval.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen