Nieuws9 dec '15 10:56Aangepast op 9 dec '15 11:30

HEMA schikt voor 19 miljoen met boze franchisenemers

Auteur: BNR Webredactie

Na 'boycots' door boze burgers en tegenvallende resultaten, krijgt de HEMA nu nog een tik te voorduren. Het bedrijf schikt voor 19 miljoen euro een langlopende ruzie met franchisenemers.

ANP
ANP

Over een periode van drie jaar betaalt de winkelketen het bedrag aan de zelfstandige winkeliers die 'HEMA' op de voorgevel hebben staan.

De franchisenemers klaagden de afgelopen jaren onder meer over de hoge kosten die HEMA in rekening brengt voor bijvoorbeeld marketing van producten die centraal worden aangeleverd. Er liep een arbitrageprocedure, maar die is nu beëindigd.

Code
PvdA-Kamerlid Mei Li Vos maakte zich eerder sterk voor een zogenaamde franchise-code, die de belangen behartigt van de ondernemers. Zij hoopt dat andere grote ketens, zoals Albert Heijn en Bakker Bart, nu ook overstag gaan, zegt ze tegen BNR.

 

 

Kwartaalcijfers
De schikking heeft ervoor gezorgd dat de winkelketen afgelopen kwartaal diep in de rode cijfers kwam te staan. Onderliggend was echter voor het eerst in drie jaar tijd sprake van een verbetering van het resultaat, blijkt uit de woensdag gepubliceerde kwartaalcijfers.

Onder de streep gaat het om een tekort van 28,8 miljoen euro. Dat is bijna twee keer zoveel als in hetzelfde kwartaal van 2014. De brutowinst voor eenmalige posten daarentegen nam toe van 22 miljoen naar 23,5 miljoen euro. Er was in het derde kwartaal een omzet van 293 miljoen euro, 8 procent meer dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor veranderingen in het winkelbestand en wisselkoerseffecten namen de verkopen met ruim 5 procent toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen