Nieuws3 apr '15 10:16Aangepast op 3 apr '15 16:28

Aanvallers Kenia hadden het gemunt op christenen

Auteur: BNR Webredactie

Na de aanval van Al Shabaab op een universiteit, neemt de Keniaanse regering extra veiligheidsmaatregelen. Bij de aanval kwamen 147 mensen om het leven.

ANP
ANP

In het oosten van Kenia is de avondklok ingesteld. En er is een roep om meer politie. Dat zegt Marcel Rutten, onderzoeker aan het centrum voor Afrika studies, gespecialiseerd in Kenia. "Ook zijn er plannen om een muur aan te leggen tussen Kenia en Somalië."

De verhoudingen tussen moslims en christenen zullen door de aanslag naar verwachting verder onder druk komen te staan, denkt Afrika-correspondent Koen De Regt. "Aan de kust woont een grote moslimgemeenschap. De overheid heeft al scholen en moskeeën gesloten na de eerdere aanslagen."

De overheid in Kenia vreest dat het aantal toeristen dat naar Kenia zal komen nog verder gaat afnemen de komende tijd. De toeristenindustrie is een belangrijke inkomstenbron voor het Oost-Afrikaanse land.

Veiligheidsdiensten hadden voor de aanval al gewaarschuwd voor een aanslag op een publieke instelling. De Universiteit van Nairobi zou daarvan wel op de hoogte zijn, maar de universiteit waar de aanslag is gepleegd - die in de stad Garissa - niet. De Regt: "Dat is toch wel vreemd, want in Garissa heeft Al Shabaab al vaak toegeslagen."

Christenen
De aanvallers zijn om het leven gekomen, maar naar het brein achter de aanslag wordt nog gezocht. De aanvaller hadden het specifiek gemunt op christenen, zeggen getuigen.

Volgens getuigen schoten de aanvallers willekeurig in het rond, maar hebben ze daarnaast ook moslims en christen van elkaar gescheiden. "Dat heeft Al Shabaab vaker gedaan. Bijvoorbeeld bij de aanval op een winkelcentrum in Nairobi, in 2013, waar 67 mensen bij om het leven kwamen", zegt Afrika-correspondent Koen de Regt. "Bij die aanval dwongen ze mensen versen uit de Koran op te zeggen. Op die manier moesten ze bewijzen moslim te zijn. Dat zou nu ook weer zijn gebeurd."
 

Ouders die vermoeden dat hun kind is gedood bij de terreuraanslag kunnen zich vandaag melden bij een mortuarium in Nairobi. Daar worden de lichamen van de slachtoffers naar toe gebracht, meldt het Rode Kruis.

 


 

Gerelateerde artikelen