Nieuws16 nov '15 19:13Aangepast op 16 nov '15 21:12

Carrièretips van een Bonobo-aap

Auteur: Didi Levison

Meer vrouwen naar de top? Kijk eens wat vaker naar hoe apen te werk gaan, zegt bioloog en apendeskundige Patrick van Veen.

Bij de Bonobo-apen bijvoorbeeld zijn vrouwen de baas. Fysiek zijn ze veel zwakker dan de mannelijke apen, maar ze domineren ze door ‘coalitievorming’, legt Van Veen uit. De vrouwtjesapen vormen dus een groep waarin ze niet de concurrentie met elkaar aan gaan, maar elkaar steunen.

Maar hoe zit dat dan met het haantjesgedrag van mannen? Van Veen: “Mannen kunnen erg imponeren. Maar als ze dat doen, dan gaat het eigenlijk altijd fout." Wat mannen wel goed doen, volgens de bioloog, is het calculeren binnen een organisatie. “Mannen gunnen iemand een positie, maar verwachten er ook iets voor terug. Mannen denken bijvoorbeeld: ‘Ik gun hem die functie, over twee jaar groei ik daar zelf in’.” Vrouwen zijn veel rechtlijniger in hun principes, zegt Van Veen.

 

Dus vrouwen: steun elkaar, vorm een coalitie en zet het concurrentiegevoel opzij. Spiek gerust even bij deze Bonobo-apenfamilie waar de vrouwen het voor het zeggen hebben:

Gerelateerde artikelen