Nieuws21 jul '15 15:07

Wapenvondst in Nieuwegein 'buitengewoon belangrijk'

Auteur: Thijs Baas

36 automatische wapens, zeker 60 pistolen en revolvers, handgranaten en een grote hoeveelheid munitie. Dat is de oogst van een wapenvondst in een opslagruimte in Nieuwegein. Een belangrijke stap in het 'van de markt halen' van levensgevaarlijke wapens, zegt persofficier van justitie Jirko Patist.

Foto: ANP
Foto: ANP

Acht mensen uit Tiel, WIjk bij Duurstede, Utrecht en Nieuwegein zijn opgepakt, bevestigt Patist. Hoewel hij niet meer informatie kan loslaten over de verdachten, is wel duidelijk dat er al enige tijd onderzoek loopt van het landelijk parket en de landelijke recherche naar criminele groepen die allerlei liquidaties mogelijk maken met automatische vuurwapens. "Bij dit onderzoek zijn we gestuit op een aantal auto's en bij doorzoekingen werden grote hoeveelheden wapens aangetroffen."

Voorbereiding
De verdachten wordt in de schoenen geschoven dat ze voorbereidingshandelingen troffen voor het plegen van ernstige misdrijven. Het onderzoek moet aan het licht brengen om welke misdrijven het gaat. Maar dat de voorbereidingen voor één of meer ernstige delicten in volle gang waren, staat buiten kijf. "De wapens worden op dit moment onderzocht door de forensische opsporing. Zit er DNA op? Is ermee geschoten? We bekijken alles wat er technisch mogelijk is aan die wapens." 

De rechter-commissaris heeft besloten de verdachten ten minste twee weken vast te houden, meldt Patist. "Daarna zullen ze voor een rechtbank geleid worden en zal er mogelijk gevraagd worden om ze nog langer vast te houden, maar dat is afhankelijk van wat het onderzoek oplevert. Het is een buitengewoon belangrijke vondst."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen